Tudomány

Egyetlen zseniális térképen a fizika összes ága

Bukdácsoltál fizikából és szétpattan az agyad a relativitáselmélettől? Akkor ez neked készült!

Már az általános iskolában egyértelmű volt számomra, hogy a fizika és én nem vagyunk egy hullámhosszon. Magyarázhatták a különböző törvényszerűségeket naphosszat, átmehettünk skalárba (mit jelent ez egyáltalán?) akárhányszor, egyszerűen nem így volt bedrótozva az agyam, hogy megértsem.

Ezzel együtt mindig is nagyon akartam érteni a fizikát és valahogy most, felnőtt fejjel jutottam el odáig, hogy (nem, érteni továbbra sem értem) legalább érdekel, és le tud kötni egy-egy jól megszerkesztett videó a fúziós energiáról, egy Stephen Hawking elmélet a vesztébe rohanó emberiségről, vagy a cukor hatása a gyerekek szervezetére.

A klasszikustól a modernig

Ahogy minden tudományágban, úgy itt is elengedhetetlen az átfogó kép, a rendszerben való gondolkodás, aminek emlegetésétől diákkoromban mindig lábrázást kaptam. Most már ez is könnyebb, főleg úgy, hogy vannak szorgos, tehetséges emberek, akik ezt megalkotják nekünk.

fizika_terkep

Ezzel az átlagosnál személyesebbre hangolt bevezető után jutunk el egy Dominic Walliman nevű YouTube-erhez, aki nem kis melóval megalkotott egy térképet, ami felvázolja és rendszerbe helyezi a fizika tudományának különböző ágait. Kezdi a klasszikus, newtoni fizikával (nagyjából ez az a halmaz, amit az iskolában, alapoktatás keretében tanulunk), amit megtold a relativitással, a kvantumfizikával és mellé pakol már pár filozófiai, illetve jövőbe mutató finomságot.

Aki folyamatában szeretné látni a térkép megszületését, annak egy videó is a rendelkezésére áll, lehet művelődni.

A térkép nagyfelbontásban is elérhető, sőt, aki van annyira perverz lelkes, az akár poszter formájában is magáévá teheti a fizikát úgy, ahogy van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik