Tudomány

Tiszta hamu a Mars felszíne az Európai Űrügynökség új képein

Az Európai Hírügynökség ExoMars szondájának keringőegysége, a Trace Gas Orbiter (TGO) elküldte első nagy felbontású felvételeit a bolygóról. A látvány valóban lenyűgöző, a Marsnak tulajdonított vörös színt azonban hiába keressük a képeken.

A TGO még október 19-én érkezett meg a bolygóhoz, amikor társa, a Schiaparelli meglehetősen szerencsétlenül landolt a bolygó felszínén. Azóta a TGO megkezdte keringését a Mars körül, tesztelte a berendezéseit, sőt, néhány remek minőségű felvételt is készített a Colour and Stereo Surface Imaging System (CaSSIS) képalkotó eszköz segítségével. Az Európai Hírügynökség ezen fotókból szemezgetve állította össze legújabb videóját.

Nicolas Thomas, a Berni Egyetem kutatója és a CaSSIS projekt vezetője szerint az, hogy már a tesztfelvételek képei is ilyen látványosak, bizakodásra ad okot.

A próbafotók azért készültek el, hogy a szakértők felmérjék, miként is teljesít a CaSSIS színes- és sztereó képalkotó módszere. Ha minden az elvárások szerint alakul, akkor az elkészült felvételek segítségével az eszköz megalkothatja a bolygó 3D-s térképét.

Bár az első képek fekete-fehérek, ez nem jelenti azt, hogy a gép ne működne megfelelően. A szürke fotók színtelenségét maga a táj adja: az első felvételek olyan régiók felett készültek, melyeket teljesen elfed a hamu. Ahhoz, hogy bebizonyosodjon, hogy a CaSSIS valóban tökéletesen funkcionál, ennél jóval színesebb felületeket kell majd lencsevégre kapnia.

A TGO jelenleg nagyjából 4 nap alatt kerüli meg a Marsot, egy meglehetősen elliptikus pályán. Az eszköz a legközelebb 250 kilométerre közelíti meg a bolygó felszínét, míg legtávolabb 98 000 kilométerre jár. Sebességéből adódóan az egységnek nincs sok ideje a közeli felvételek elkészítésére, a teszt során ráadásul csak kétszer járt a Marstól számított legközelebbi pontjain. Ez alatt az időszak alatt összesen 11 fotót készített.

Az Európai Hírügynökség szakemberei a teszt befejezése után a képek segítségével nekiláttak létrehozni azt a videót, amely a 310 kilométer hosszú kanyon, a Hebes Chasma feletti átrepülést mutatja be.

Thomas szerint a feladat nem volt könnyű, mivel a kanyonról 2,8 méter per pixeles fotók készültek. A szakértő párhuzama alapján ez nagyjából olyan, mintha Bern felett 15 ezer kilométer per órával elrepülve még a Zürichben található autókról is éles képeket kapnánk.

A Schiaparelli kudarca után meglehetősen nagy volt a nyomás az űrügynökségen, a TGO azonban az elvárásoknak megfelelően teljesített. A következő néhány hónapban a csapat továbbra is azon fog dolgozni, hogy felkészítse az eszközt az elsődleges küldetésére. Bár a próbafelvételek jól sikerültek, Thomas kihangsúlyozta, szükség van még némi finomításra.

A TGO 9-12 hónap alatt fokozatosan fogja kikerekíteni elliptikus pályáját, kör alakot hozva létre. A szonda végül állandó, nagyjából 400 kilométeres távolságról fogja vizsgálni a felszínt. Az elsődleges tudományos küldetése a tervek szerint 2017 végén kezdődik majd meg, ennek végeztével a marsi légkör gázait fogja elemezni.

(Via: Live Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik