Tudomány

Tiszta hamu a Mars felszíne az Európai Űrügynökség új képein

24.hu
24.hu

2016. 11. 30. 14:20

Az Európai Hírügynökség ExoMars szondájának keringőegysége, a Trace Gas Orbiter (TGO) elküldte első nagy felbontású felvételeit a bolygóról. A látvány valóban lenyűgöző, a Marsnak tulajdonított vörös színt azonban hiába keressük a képeken.
Korábban a témában:

A TGO még október 19-én érkezett meg a bolygóhoz, amikor társa, a Schiaparelli meglehetősen szerencsétlenül landolt a bolygó felszínén. Azóta a TGO megkezdte keringését a Mars körül, tesztelte a berendezéseit, sőt, néhány remek minőségű felvételt is készített a Colour and Stereo Surface Imaging System (CaSSIS) képalkotó eszköz segítségével. Az Európai Hírügynökség ezen fotókból szemezgetve állította össze legújabb videóját.

Nicolas Thomas, a Berni Egyetem kutatója és a CaSSIS projekt vezetője szerint az, hogy már a tesztfelvételek képei is ilyen látványosak, bizakodásra ad okot.

A próbafotók azért készültek el, hogy a szakértők felmérjék, miként is teljesít a CaSSIS színes- és sztereó képalkotó módszere. Ha minden az elvárások szerint alakul, akkor az elkészült felvételek segítségével az eszköz megalkothatja a bolygó 3D-s térképét.

Bár az első képek fekete-fehérek, ez nem jelenti azt, hogy a gép ne működne megfelelően. A szürke fotók színtelenségét maga a táj adja: az első felvételek olyan régiók felett készültek, melyeket teljesen elfed a hamu. Ahhoz, hogy bebizonyosodjon, hogy a CaSSIS valóban tökéletesen funkcionál, ennél jóval színesebb felületeket kell majd lencsevégre kapnia.

A TGO jelenleg nagyjából 4 nap alatt kerüli meg a Marsot, egy meglehetősen elliptikus pályán. Az eszköz a legközelebb 250 kilométerre közelíti meg a bolygó felszínét, míg legtávolabb 98 000 kilométerre jár. Sebességéből adódóan az egységnek nincs sok ideje a közeli felvételek elkészítésére, a teszt során ráadásul csak kétszer járt a Marstól számított legközelebbi pontjain. Ez alatt az időszak alatt összesen 11 fotót készített.

Az Európai Hírügynökség szakemberei a teszt befejezése után a képek segítségével nekiláttak létrehozni azt a videót, amely a 310 kilométer hosszú kanyon, a Hebes Chasma feletti átrepülést mutatja be.

Thomas szerint a feladat nem volt könnyű, mivel a kanyonról 2,8 méter per pixeles fotók készültek. A szakértő párhuzama alapján ez nagyjából olyan, mintha Bern felett 15 ezer kilométer per órával elrepülve még a Zürichben található autókról is éles képeket kapnánk.

A Schiaparelli kudarca után meglehetősen nagy volt a nyomás az űrügynökségen, a TGO azonban az elvárásoknak megfelelően teljesített. A következő néhány hónapban a csapat továbbra is azon fog dolgozni, hogy felkészítse az eszközt az elsődleges küldetésére. Bár a próbafelvételek jól sikerültek, Thomas kihangsúlyozta, szükség van még némi finomításra.

A TGO 9-12 hónap alatt fokozatosan fogja kikerekíteni elliptikus pályáját, kör alakot hozva létre. A szonda végül állandó, nagyjából 400 kilométeres távolságról fogja vizsgálni a felszínt. Az elsődleges tudományos küldetése a tervek szerint 2017 végén kezdődik majd meg, ennek végeztével a marsi légkör gázait fogja elemezni.

(Via: Live Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.