Tudomány

Sokáig szeretnél élni? Nem mindegy, mit sportolsz

Nem kérdés, hogy a fizikai aktivitás csökkenti a korai halál kockázatát. Egy új tanulmány alapján azonban a sportágak közül kiemelkedik néhány testmozgástípus, melyek látványosan jobban használnak az egészségnek.

A Sydney Egyetem és a finnországi UKK Intézet szakértői új kutatásuk során arra jutottak, hogy azon vizsgálati alanyok, akik rendszeresen játszottak valamilyen ütős játékot, sokkal egészségesebbek voltak, mint azok, akik nem űztek hasonló sportokat. A tenisszel, krikettel, tollaslabdával, asztalitenisszel és hasonló játékokkal foglalkozók 47 százalékkal alacsonyabb arányban haltak meg fiatalon, mint a többiek.

A sportok közül az úszás és az aerobic is meglehetősen jól teljesített: előbbi 28, utóbbi 27 százalékos javulást eredményezett. A negyedik legjobb sport a kerékpározás lett, akik szabadidejükben bicikliztek, azokat 15 százalékkal kisebb valószínűséggel érte utol a korai halál.

Az eredményekről beszámoló tanulmányban a szakértők kihangsúlyozzák: a jelek alapján az érintett sportok jelentős egészségügyi előnyökkel járnak.

A kutatás során a tudósok nagyjából 80 ezer embert kérdeztek meg arról, hogy végeztek-e valamilyen testmozgást az elmúlt egy hónapban, és ha igen, pontosan mit? A vizsgálat megkezdésekor a résztvevők átlagéletkora megközelítőleg 52 év volt, a felmérés befejezéséig 9 év telt el. Ezalatt az időszak alatt 8 790 alany halt meg.

A szakértők azt találták, hogy azok, akik a vizsgálat megkezdésekor azt mondták, hogy foglalkoztak az érintett négyféle testmozgás valamelyikével, jóval kisebb valószínűséggel haltak meg a tanulmány lezárásáig, mint azok, akik nem voltak aktívak, vagy egészen más sportokat űztek.

Ami meglepő lehet: a futás, a kocogás, a futball és a rögbi nem csökkentette jelentősen a kockázati tényezőket. A tudósok nem érzékeltek eltérést azok közt, akik ezek valamelyikével, valamilyen egyéb testmozgással, vagy éppenséggel semmivel sem foglalkoztak.

A kutatók tanulmányukban nem vonnak le messzemenő következtetések. Csupán azt állapítják meg, hogy kell legyen valamilyen kapcsolat az érintett testmozgások és a hosszabb élet közt. Hogy az összefüggést mi okozza, illetve hogy pontosan miként hatnak ezek a sportok a szervezetre, még kérdéses. A megoldás felkutatására újabb vizsgálatokra lesz szükség.

(Via: Live Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik