Tudomány

Szó szerint kilapítottak 12 milliónyi aranyat

Nagyon kedveljük azokat az őrült blogokat és magazinokat, akik mindennel kísérletezhetnek. Mert meg is teszik, mi meg csak bámulunk.

Itt van például a CrushIt nevű YouTube-csatorna, amely az égvilágon semmi másról nem szól, mint arról, hogy különféle tárgyakat és anyagokat nyomnak, zúznak, őrülnek atomjaikra. Már önmagában érdekes elképzelni, kik adnak oda kölcsön (sőt, a célt tekintve inkább örökbe) nekik olyan dolgokat, amiket aztán meg tudnak semmisíteni, de az egyik legújabb “kísérletükhöz” tényleg jó kérdés, ki adott nekik egy tömör aranyrudat.

A srácok ugyanis kitalálták, hogy megmutatják az egész világnak, hogy lehet összenyomni egy 40 ezer dollárt, tehát majdnem 12 millió forintot érő, hivatalos banki használatban lévő aranytömböt. Mivel a nemesfém nem épp az a gyurmázható fajta, a művelethez egy hidraulikus prés segítségét vették igénybe.

Nem is szaporítjuk a szót, íme a videó, ahol több kísérletet is tesznek a tömb minél akkurátusabb széttrancsírozására, tehát ha valakinek szemléltető anyagra volna szüksége valamilyen tudományos publikációhoz az arany keménységével, formálhatóságával kapcsolatban, itt a legjobb versenyző.

Már csak az a kérdés, vajon a “tesztelők” megtarthatták-e a “tesztterméket” az akció végén. Mert ha igen, máris megkérdezem, van-e náluk üres állás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik