Portrait of a couple of lovers, looking into the eyes
Tudomány

Igen, a nők és a férfiak tényleg másként néznek a dolgokra

24.hu
24.hu

2016. 11. 29. 07:10

A londoni Queen Mary University egy új kutatása alapján igenis vannak nemi különbségek az érzékelésben. A felmérés rámutatott: a férfiak és a nők eltérő módon gyűjtik be az arcokról a vizuális információkat.
Korábban a témában:

A szakértők több mint 500 alanyt vizsgáltak meg egy szemmozgást követő eszköz segítségével. A kutatók az 5 héten át tartó vizsgálat során azt ellenőrizték, hogy az egyes résztvevők mennyi szemkontaktust éreznek kényelmesek egy monitoron megjelenő arc szemlélésekor.

A kutatás kimutatta, hogy a nőknek bal szem preferenciájuk volt, és inkább az arc bal oldalát figyelték. Ugyanakkor sokkal részletesebben megvizsgálták az előttük megjelenő arc egyéb részleteit. A szakértők szerint az érzékelés közti eltérés olyan jelentős, hogy az elemzés végére már nagyjából 80 százalékos pontossággal meg tudták volna állapítani az egyes alanyok nemét, csak a szemmozgásukat figyelve.

Dr. Antoine Coutrot, az eredményekről beszámoló tanulmány vezető szerzője szerint kutatásuk az első olyan munka, amely feltárta a férfiak és a nők arcmegfigyelése közben jelentkező nemi különbségeket. A szakértő leszögezte, hogy az eredményekre nem voltak hatással a kulturális különbségek, a résztvevők közel 60 nemzetet képviseltek. Coutrot emellett azt is kiemelte, hogy egyéb hibalehetőségi tényezőket – például a vonzerő és a megbízhatóság szerepét – is ki lehet zárni.

Az alanyoknak maguknak kellett értékelnie, hogy mennyire kényelmes számukra a szemkontaktus azzal a színésszel, aki egy Skype-beszélgetésre emlékeztető jelenetben szerepelt. A 15 percig tartó tesztidőszak alatt az egyes résztvevők ugyanazt a színészt látták, a vizsgálat végén kérdőívek segítségével vették fel az alanyok személyiségére vonatkozó információkat.

Dr. Isabelle Mareschal, a tanulmány társszerzője úgy gondolja, kutatásuk az első bizonyíték arra a hétköznapi megállapításra, mely szerint a nők és a férfiak másként szemlélik a dolgokat. A szemmozgás vizsgálata rámutatott, hogy a vizuális információk felvételekor valóban kimutatható a nemi különbség.

A szerzők leírják, hogy felfedezésük számtalan területen válhat jelentőssé, így az autizmus diagnosztizálásánál, vagy akár olyan mindennapi cselekedetek vizsgálatánál is, mint amilyen a vezetés vagy a mozizás közbeni szemlélődés.

(Via: EurekAlert!)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.