Tudomány

Igen, a nők és a férfiak tényleg másként néznek a dolgokra

A londoni Queen Mary University egy új kutatása alapján igenis vannak nemi különbségek az érzékelésben. A felmérés rámutatott: a férfiak és a nők eltérő módon gyűjtik be az arcokról a vizuális információkat.

A szakértők több mint 500 alanyt vizsgáltak meg egy szemmozgást követő eszköz segítségével. A kutatók az 5 héten át tartó vizsgálat során azt ellenőrizték, hogy az egyes résztvevők mennyi szemkontaktust éreznek kényelmesek egy monitoron megjelenő arc szemlélésekor.

A kutatás kimutatta, hogy a nőknek bal szem preferenciájuk volt, és inkább az arc bal oldalát figyelték. Ugyanakkor sokkal részletesebben megvizsgálták az előttük megjelenő arc egyéb részleteit. A szakértők szerint az érzékelés közti eltérés olyan jelentős, hogy az elemzés végére már nagyjából 80 százalékos pontossággal meg tudták volna állapítani az egyes alanyok nemét, csak a szemmozgásukat figyelve.

Dr. Antoine Coutrot, az eredményekről beszámoló tanulmány vezető szerzője szerint kutatásuk az első olyan munka, amely feltárta a férfiak és a nők arcmegfigyelése közben jelentkező nemi különbségeket. A szakértő leszögezte, hogy az eredményekre nem voltak hatással a kulturális különbségek, a résztvevők közel 60 nemzetet képviseltek. Coutrot emellett azt is kiemelte, hogy egyéb hibalehetőségi tényezőket – például a vonzerő és a megbízhatóság szerepét – is ki lehet zárni.

Az alanyoknak maguknak kellett értékelnie, hogy mennyire kényelmes számukra a szemkontaktus azzal a színésszel, aki egy Skype-beszélgetésre emlékeztető jelenetben szerepelt. A 15 percig tartó tesztidőszak alatt az egyes résztvevők ugyanazt a színészt látták, a vizsgálat végén kérdőívek segítségével vették fel az alanyok személyiségére vonatkozó információkat.

Dr. Isabelle Mareschal, a tanulmány társszerzője úgy gondolja, kutatásuk az első bizonyíték arra a hétköznapi megállapításra, mely szerint a nők és a férfiak másként szemlélik a dolgokat. A szemmozgás vizsgálata rámutatott, hogy a vizuális információk felvételekor valóban kimutatható a nemi különbség.

A szerzők leírják, hogy felfedezésük számtalan területen válhat jelentőssé, így az autizmus diagnosztizálásánál, vagy akár olyan mindennapi cselekedetek vizsgálatánál is, mint amilyen a vezetés vagy a mozizás közbeni szemlélődés.

(Via: EurekAlert!)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik