Tudomány

Egy robot figyel rá, hogy ne semmisüljön meg a Föld

A neve TIM, 6 km/h-val közlekedik és nagyon intelligens.

A Nagy Hadronütköztető (LHC, Large Hadron Collider) a világ legnagyobb olyan laboratóriuma, ahol elemi részecskéket ütköztetnek, mely közben olyan „egyszerű” dologra keresik a választ, hogy mégis hogyan épül fel, vagy működik a világunk.

Természetesen ennél sokkal bonyolultabb folyamatok zajlanak az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet, azaz a CERN 27 km-es alagútrendszerében, és most nem is erre, hanem a mindezt folyamatosan ellenőrző TIM-ről lesz szó.

Eges vélekedések szerint az LHC tökéletesen alkalmas a Föld és azzal együtt az emberiség elpusztítására, amivel a tudósok persze szeretnek vitatkozni, de azért meg is tesznek mindent, hogy hirtelen ne keletkezzen egy fekete lyuk a svájci-francia határon és ne emésztődjön el a világunk.

Az LHC alagútrendszere madártávlatból
Az LHC alagútrendszere madártávlatból

Többek között ezért is született meg TIM, ami egy plafonra szerelt sínrendszeren mozgó diagnosztika feladatokat ellátó robot. Az elnevezés a Train Inspection Monorail elnevezés kezdőbetűiből áll össze, amit talán úgy lehetne magyarítani, hogy Egysínű Ellenőrző Vonat. De legyen akkor Egysínű Vonattal Igazgató, és máris meg van a magyar neve: EVI.

A TIM, azaz EVI által használt sín már korábban is létezett, de akkor más jellegű, akár embereket is szállító kabinok közlekedtek rajta. Egy ideje ez már TIM felségterülete, ahol a CERN által közzétett videó szerint rengeteg hasznos feladatot lát el így:

A rendszer 6 km/órás sebességgel cirkál az alagútban, ami közben folyamatosan méri a hőmérsékletet, az oxigén szintet, vagy fotókat készít a berendezésekről. A rajta elhelyezett szenzorok segítségével méri a sugárzás szintjét, az infravörös kamera képei pedig szintén fontos információval látja el az CERN szakembereit arról, hogy van-e valami rendellenes az ütköztető környékén.

TIM általában önállóan közlekedik, de ha szükség van rá, akkor plusz szerelvényeket, és mérőeszközöket is képes szállítani, illetve működtetni. EVI, köszönjük, hogy vagy, és működsz, és annak ellenére megvéded az emberiséget egy hirtelen kialakuló fekete lyuktól, hogy annak valószínűsége az összes becslés szerint egyenlő a nullával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik