Tudomány

3D-ben is megcsodálhatod a magzat fejlődését

Bár már létezik mindenféle 3D, 4D, 5D, 100D ultrahang, egy új projekt tényleg úgy mutatja meg az apró ember kialakulását, ahogy még nem láthattuk.

Az Amszterdami Egyetem embriológia-szakértői összesen 75 hallgató segítségével készítettek el egy olyan interaktív bemutatót az emberi magzat fejlődéséről, ami ugyan kissé eltávolodik az “édibédi pocaklakó” sztereotípiától, de tudományos szempontól nagyon is hiánypótló.

A készítők a hagyományos felvételeket számítógéppel generált modellekkel egészítették ki, és a szemléltető eszközként használatos atlaszban könnyen megtehetjük, hogy akár egyetlen testrész vagy belső szerv fejlődésére koncentrálhassunk, például megnézhessük, hogy néz ki a tüdő vagy a máj a különféle növekedési fázisban lévő embrió belsejében. Van videós ízelítő is, de csak óvatosan, mert tényleg kettétörheti egyesekben a szív alatt hordott angyalka misztikumát.

Bernadette De Bakker, az egyetem egyik kutatója szerint az motiválta őket az alkalmazás elkészítésében, hogy a jelenlegi tankönyvekben és oktatóanyagokban még szinte minden esetben olyan embriókról találhatók képek és ábrák, amelyeket az 1930-as években használtak fel képzési és kutatási célokra. Ráadásul még mindig sok helyen egér- és csirkeembriókat kénytelenek használni az egyetemi oktatók szemléltető anyagként.

Azt is mondhatjuk, hogy manapság többet tudunk a Holdról, mint saját embironális fejlődésünkről.

A mostani szoftveres atlasz az elmúlt 100 évben vizsgált legfontosabb tudnivalókat, mintákat és ismeretanyagokat használja fel, a végeredmény pedig 14 különböző interaktív modell, amelyek az embrió első 60 napjának különféle fázisait ábrázolják. Ezeken kiválóan tanulmányozható, hogyan alakulnak ki és fejlődnek a különféle szervek és testi funkciók.

A digitális atlaszt bárki megnézheti a 3D Atlas of Human Embryology weboldalon, csak egy Windows vagy Mac számítógép, valamint egy Adobe Acrobat / Adobe Reader kompatibilis alkalmazás szükséges hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik