Tudomány

3D-ben is megcsodálhatod a magzat fejlődését

24.hu
24.hu

2016. 11. 27. 14:00

Bár már létezik mindenféle 3D, 4D, 5D, 100D ultrahang, egy új projekt tényleg úgy mutatja meg az apró ember kialakulását, ahogy még nem láthattuk.

Az Amszterdami Egyetem embriológia-szakértői összesen 75 hallgató segítségével készítettek el egy olyan interaktív bemutatót az emberi magzat fejlődéséről, ami ugyan kissé eltávolodik az “édibédi pocaklakó” sztereotípiától, de tudományos szempontól nagyon is hiánypótló.

A készítők a hagyományos felvételeket számítógéppel generált modellekkel egészítették ki, és a szemléltető eszközként használatos atlaszban könnyen megtehetjük, hogy akár egyetlen testrész vagy belső szerv fejlődésére koncentrálhassunk, például megnézhessük, hogy néz ki a tüdő vagy a máj a különféle növekedési fázisban lévő embrió belsejében. Van videós ízelítő is, de csak óvatosan, mert tényleg kettétörheti egyesekben a szív alatt hordott angyalka misztikumát.

Bernadette De Bakker, az egyetem egyik kutatója szerint az motiválta őket az alkalmazás elkészítésében, hogy a jelenlegi tankönyvekben és oktatóanyagokban még szinte minden esetben olyan embriókról találhatók képek és ábrák, amelyeket az 1930-as években használtak fel képzési és kutatási célokra. Ráadásul még mindig sok helyen egér- és csirkeembriókat kénytelenek használni az egyetemi oktatók szemléltető anyagként.

Azt is mondhatjuk, hogy manapság többet tudunk a Holdról, mint saját embironális fejlődésünkről.

A mostani szoftveres atlasz az elmúlt 100 évben vizsgált legfontosabb tudnivalókat, mintákat és ismeretanyagokat használja fel, a végeredmény pedig 14 különböző interaktív modell, amelyek az embrió első 60 napjának különféle fázisait ábrázolják. Ezeken kiválóan tanulmányozható, hogyan alakulnak ki és fejlődnek a különféle szervek és testi funkciók.

A digitális atlaszt bárki megnézheti a 3D Atlas of Human Embryology weboldalon, csak egy Windows vagy Mac számítógép, valamint egy Adobe Acrobat / Adobe Reader kompatibilis alkalmazás szükséges hozzá.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 7.
A kormány bevándorlásról szóló plakátja a főváros VIII. kerületében, a Hungária körúton 2015. június 7-én. Több helyen megrongálták a plakátokat, ezért a Fidesz feljelentést tesz bűncselekményre felbujtás miatt. Németh Szilárd, az országgyűlési képviselője felszólította Szigetvári Viktort, az Együtt elnökét és párttársait, hogy "ne uszítsák tovább az embereiket ilyen agresszív és törvénytelen cselekedetek elvégzésére".
MTI Fotó: Marjai János
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.