Tudomány

Élet helyett valami sokkal érdekesebbet találtak a Marson

Meglehet, hogy tényleg volt élet a Marson, de ne zöld emberkékre tessék gondolni, csak olyasmikre, amiket szabad szemmel észre sem vennénk.

A Marssal kapcsolatban mindig felmerül, hogy esetlegesen lehetett valamilyen élet a felületén, és eddig úgy nézett ki, hogy elég messze vagyunk bármilyen kézzelfogható bizonyítéktól, mely ténylegesen alátámasztaná ezt az elméletet. Ám a Spirit nevű NASA marsjáró által vett kőzetminták talán egy lépéssel közelebb juttatnak ehhez, ugyanis a marsi ásványokban “potenciális bio-szignatúrákat” találtak.
Mindez nem jelenti azt, hogy a NASA valóban életet talált a Marson, hanem arról van szó, hogy talán bizonyítékot leltek arra, hogy a régmúltban volt élet a vörös bolygón.A Nature Communicationsben megjelent cikk szerint ismét felvetődik annak a lehetősége, hogy egyszer létezett élet a Marson, mégpedig azért, mert a Gusev-kráternél talált opálos szilikát egészen hasonlatos az Andokban, Chile északi részén található El Tatio gejzírmezőéhez. A gumikülsejű anyagot göröngyös csomók alkotják, melyek nélkülözik a kristályszerkezetet, és ilyesmit talált a Spirit 2007-ben a Marson is, ami bizonyítéka lehet annak, hogy egykor hidrotermális vagy vulkanikus tevékenységek zajlottak a bolygón.

el-tatio
Így néz ki a chilei El-Tatio vidéke

Ez az anyag különböző módokon alakulhat ki, így például forró gejzírek környezetében

– mondta Steve Ruff, az Arizona State University tudósa, aki hozzátette azt is, hogy az ilyen helyeknél rendszerint kénben gazdag gázok is a levegőbe jutnak.

Ruffék korábban úgy gondolták, hogy a Spirit által talált szilikátlerakódások több milliárd évvel ezelőtt alakultak ki bazalt kőzetekből, de ahogy tovább elemezték a marsjáró adatait, egy másik lehetőség is előbukkant, mégpedig az, hogy mindez a forró, ásványi anyagokban gazdag vizeknek köszönhető. Sajnos azonban a Spirit 2009-ben elakadt, 2010. óta pedig már nem is dolgozik, így ezt a forgatókönyvet ténylegesen már nem lehetett bizonyítani.

Néhány éve azonban Ruff olvasott egy vulkanológiai szaklapot, amiben szó esett a több ezer méteres magasságban lévő chilei El Tatióról, ahol a gejzírek hasonló opálos szilikátokat tartalmaznak, mint a Gusev-kráterben talált kőzetminták, és a kráter hideg, száraz környezete egyébként is hasonlít a chileire.

Az El-Tatio ásványai. Fotó: Steve Ruff
Az El-Tatio ásványai. Fotó: Steve Ruff

Akkor volt élet a Marson, vagy sem?

Simán elképzelhető, hogy kialakulhattak a szóban forgó kőzeteken mikroorganizmusok, melyek úgynevezett biofilmet alkottak a felületen, hiszen hasonlóra van példa az El Tatiónál is.

Jelenleg azt mondhatjuk, hogy ez egy passzív folyamat, és ezek a mikrobiális formák, melyek sekély vízben fordulnak elő, kapcsolódhatnak ahhoz, mint ami a Marson van

– mondta Ruff, aki szerint az El Taito mikróbáihoz hasonlóak kialakulhattak a vörös bolygón is a hasonló környezetben, de pontos választ csak akkor kaphatunk, ha egy újabb marsjárót küldünk a Gusev-kráter környékére. Ez azonban csak 2020 környékén várható, de addig is érdemes odafigyelni arra is, amit a Gizmodónak Rocco Mancinelli, a NASA asztrobiológusa mondott, akinek meggyőződése, hogy élettelen jelenséggel állunk szemben. Ezzel meg is ölte a bulit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik