Tudomány

Néhány csótányfiú nagyobb herét növeszt, hogy bevágódjon a csótánylányoknál

24.hu
24.hu

2016. 11. 22. 18:48

A csótányok híresek túlélési képességeikről. Egy új kutatás alapján azonban úgy tűnik, a rovaroknak van egyéb elképesztő adottsága is. A hímek ugyanis képesek megnöveszteni a heréiket, hogy elkápráztassák a nőstényeket.
Korábban a témában:

Az új tanulmány azt elemezgeti, hogy a madagaszkári bütykös csótány hímek milyen stratégiákkal próbálják elnyerni a nőstények tetszését. A kutatás alapján úgy tűnik, tárházuk alapja a különböző testrészek megnövesztése. A rovarok tulajdonképpen arra játszanak, hogy minél “férfiasabbak” legyenek, így vagy a tökéletes “harcos”, vagy a tökéletes “szerető” képét veszik fel – tehát vagy a szarvaikat, vagy a heréiket növesztik meg.

A hímcsótányok ugyanis két módon tudnak egy nőstény közelébe férkőzni: megküzdenek érte, vagy Casanovát játszanak, és csendben besurrannak a többi, erősebb vetélytárs háta mögött. A kutatók úgy gondolják, hogy a két technika elkülönülése jól megfigyelhető két nagyobb madagaszkári csótányfaj hímjeinél.

Kate Durrant, a Nottinghami Egyetem kutatója és a tanulmány vezető szerzője szerint a rovarok hasonlóan viselkednek a párzási időszak alatt, mint a gímszarvasok – az emlősöknél ugyanis épp ugyanez a két stratégia figyelhető meg.

Durrant és kollégái 3D-s szkenner segítségével két madagaszkári bütykös csótány, vagy más néven sziszegő csótány alfajának, az Aeluropoda insignis és a Gromphadorhina oblongonota hímjeit vizsgálták meg. A komputertomográfia (CT) lehetővé tette, hogy a kutatók a rovarok testhosszát, térfogatát, és a szarvainak méretét is megmérjék.

Az adatokat ezután összevetették az élőlények agressziószintjével, melyet akkor tanúsítottak, amikor rivális hímekkel harcolnak; illetve a heréik méreteivel, mely megmutatja, hogy az adott csótány inkább magára a párzásra, semmint a küzdelemre készült fel.

A kutatók azt találták, hogy az Aeluropoda insignis faj tagjainak átlagosan kisebb volt a szarva, kevésbé voltak agresszívek, viszont méretesebb volt a heréjük. Ezek a hímek nagyobb valószínűséggel kerülik el az erősebb hímekkel való konfliktust. A Gromphadorhina oblongonota példányai ezzel szemben páncélozottabbak és nagyobb szarvúak voltak – a heréik méreteivel viszont nemigen büszkélkedhettek.

A kutatók úgy gondolják, a herenövesztő stratégiára vonatkozó megfigyelések alátámasztják a spermiumversengés elméletét – az elképzelés szerint sok fajnál, ahol a nőstények egymás után több hímmel is párosodnak, a hímek versengése nem ér véget a párzás előtt, hanem az ivarsejtjeik révén a nőstényben tovább küzdenek egymással a megtermékenyítésért. Az összefüggés megerősítésére azonban további terepen zajló kutatásra lesz szükség.

Durrant csapata szerint a harcos és a szerető technikák egyébként a fajoknál külön-külön is megfigyelhetőek, a kisebb szarvat az egyedek általában nagyobb nemi szervvel kompenzálják. A kutatás alapján a fiatal csótányok még akármelyik technika mellett “dönthetnek”, legkésőbb azonban a végső vedlésig, tehát a teljes kifejlettség előtt kiderül, hogy az adott rovar melyik stratégiára játszik majd.

(Via: Live Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.