Tudomány

Négy amerikai elnököt gyilkoltak meg

Az amerikai elnök a világ legnagyobb hatalmú embere, sokak által irigyelt hivatal, de az biztos, hogy nem életbiztosítás. A most megválasztott Donald Trump az Amerikai Egyesült Államok 45. elnöke, és a történelem folyamán négy elődjét, azaz négy hivatalban lévő elnököt gyilkoltak meg. Ez erős nyolc százalék, ha “kerekítünk”, bőven kilenc.

Abraham Lincoln

Az első áldozat az USA 16. elnöke, Abraham Lincoln volt. Még nem telt el egy hét, hogy Robert E. Lee tábornok fegyverletételével észak győzelmével véget ért a polgárháború, Lincoln második ciklusának elején járt, amikor 1865. április 14-én meggyilkolták. Ezen az estén feleségével színházba ment, az Our American Cousin című vígjátékot nézték meg a washingtoni Ford’s Theaterben.

Az elnöki páholyban Lincolnon és a first ladyn kívül egy fiatal katonatiszt, Henry Rathbone és menyasszonya tartózkodott, amikor Amerika egyik legünnepeltebb színésze, John Wilkes Booth belépett. Este tíz óra volt, Booth kezében pedig egy pisztoly.

Az első elnökgyilkosság (Wikipedia)
Az első elnökgyilkosság (Wikipedia)

Nem sokat tétovázott, hátulról fejbe lőtte az elnököt, és miután késsel megsebesítette a rátámadó Rathbone-t, a páholyból a színpadra ugrott. Lábát törte, de büszkén kiáltotta: „Sic semper tyrannis! [Így járnak a zsarnokok!] Megbosszultam a délieket!” Az általános megrökönyödést kihasználva kibicegett a színházból, lóra kapott és elmenekült.

Lincoln másnap reggel 7 órakor hunyt el. Boothra április 26-án bukkantak egy virginiai farmon: rágyújtották az épületet, majd miután fegyverrel a kezében jött ki, lelőtték.

James A. Garfield

James A. Garfield az USA 20. elnöke volt. Alig fél éve ült hivatalában, amikor egy Charles J. Guiteau nevű férfi 1881. július 2-án reggel rálőtt a washingtoni pályaudvaron. A merénylő őrült volt. Elkötelezett republikánusként ő is Garfieldet támogatta, és úgy vélte, az elnök neki köszönhette megválasztását. Cserébe nagyköveti pozíciót követelt magának valamelyik nyugat-európai fővárosban, hónapokig ostromolta a különböző hivatalokat, végül ki is tiltották a Fehér Házból.

Garfield elnök meggyilkolása (Wikipedia)
Garfield elnök meggyilkolása (Wikipedia)

A pályaudvaron közvetlen közelről lőtt a vakációra induló Garfieldre. Az egyik golyó a vállán érte, a másik a hátán: elhaladt a medence mellett, a hasnyálmirigy mögött állt meg. Guiteau-t elítélték és kivégezték, az elnök pedig még két hónapig szenvedett.

Egyik lövés sem volt halálos, de orvosai tehetetlenek voltak, ráadásul egymással rivalizáltak. Még Alexander Graham Bellt is segítségül hívták, hogy a fémdetektor ősével próbálja megtalálni az elnök testében a golyót, de nem sikerült. Garfield sebei begyulladtak, elfertőződtek, vérmérgezést kapott, de halálát minden bizonnyal az éhezés okozta.

Emésztőrendszerének sérülése miatt a végbelén keresztül táplálták, az elnök rengeteget fogyott, végzetesen legyengült és szeptember 18-án meghalt.

William McKienley

William McKinley az Amerikai Egyesült Államok 25. elnöke az 1900-as választás után már második ciklusát töltötte. 1901. szeptemberének elején egy pánamerikai kiállításon vett részt Buffalóban. Itt vett részt egy fogadáson szeptember 6-án. Délután négy óra körül szokásához híven épp egy kislánynak adta át a gomblyukába tűzött virágot, amikor egy lengyel anarchista, Leon F. Czolgosz rálőtt.

A pisztolyt fehér kötés alá rejtette.(Wikipedia)
A pisztolyt fehér kötés alá rejtette.(Wikipedia)

Hiába álltak körülötte testőrei, nem tudták megakadályozni. Az egyik golyó a gyomrába fúródott, a veséjét megsértve a hasnyálmirigyében állt meg. Amikor a körülállók rávetették magukat a merénylőre, McKinley felkiáltott: „Ne hagyják bántani”!! „Valami szegény félrevezetett fickó lehet!” Aztán azt kérte titkárától, feleségével tapintatosan közölje a hírt. Az elnök nyolc napi szenvedés után végül a fertőzésbe halt bele. Czolgosz villamosszékben végezte.

John Fitzgerald Kennedy

A leghíresebb mindenképp az utolsó, amerikai elnök ellen elkövetett sikeres merénylet, a Kennedy-gyilkosság 1963. november 22-én. Az elnök és felesége előző nap azért érkezett Texas államba, hogy a következő elnökválasztási előkampány részeként egységet teremtsen a demokraták helyi frakciójában. Az elnök Forth Worth-ben éjszakázott, a 22-ei napot az ottani Kereskedelmi Kamarában tartott beszéddel kezdte.

Délelőtt 11:40-kor érkezett a dallasi Love Field repülőtérre, ahol John Connally texasi kormányzó  és felesége fogadta az elnöki párt. Mind a négyen beszálltak egy nyitott tetejű limuzinba szálltak, és az ünneplő tömegben lépésben haladva tartottak Kennedy újabb beszédének helyszíne, a dallasi kereskedelmi központ felé.

Sokkoló képek!

Amikor a díszmenet a Dealey Plazánál rákanyarodott az Elm Streetre, Lee Harvey Osvald három lövést adott le a limuzinban ülőkre. Egy az elnök nyakát, a másik a fejét, a harmadik pedig a kormányzót találta el. A sofőr azonnal a Parkland Kórházhoz hajtott, ám Kennedyt nem lehetett megmenteni: délután egy órakor hivatalosan is bejelentették az elnök halálát.

(Kiemelt kép: Kennedy a gyilkosság előtti pillanatban/Wikipedia)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik