Tudomány

Az önmagát kicsomagoló tabletta sokakon segítene

Akár egy hétig is  gyomorban tanyázhat, miközben belülről gyógyítja az embert.

Mindenkivel előfordulhat, hogy elfelejti bevenni a gyógyszerét, holott fontos lenne, de szerencsére van megoldás, amit az MIT és a Lyndra nevű egészségügyi vállalkozás okos emberei fejlesztettek ki azok számára, akik rendszeresen találkoznak ezzel a problémával.
A tabletta a gyomorba jutva csillagszerűen szétnyílik, és így “megkapaszkodik” a gyomorban, ezáltal akár hét napig is képes gyógyszerrel ellátni a szervezetet, mielőtt a gyomorsav elemészti annyira, hogy távozzon a megfelelő nyílás felé.

A Science Translation Medicine szerint sertésekben már teljes mértékben pozitív eredményeket sikerült produkálni, bár ez még csak az első lépése annak, hogy az emberi gyógyászatban is bevethessék.

kicsomagolo-tabletta

De minek kell önkicsomagoló tabletta?

Akinek elsőre nem esik le, hogy miért olyan fontos dolog egy ilyen tabletta kifejlesztése, annak érdemes tudni, hogy Amy Schulman, a Lyndra társalapítója szerint a fejlett világban a betegek 50 százaléka helytelenül veszi be a gyógyszerét, és ezzel az amerikai egészségügynek 100 milliárd dolláros többletköltséget okoznak. Ráadásul ezek az adatok még rosszabbak a fejlődő országok tekintetében.

Ám ha az embereken végzett tesztek is sikerrel zárulnak, és a szokásos szabályozási akadályokat is sikeresen veszi az önkicsomagoló tabletta, akkor eljuthatunk oda, hogy a betegek sokkal egyszerűbben, és a kívánalmaknak megfelelően adagolhatják maguknak a gyógyszereket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik