Tudomány

Valami eddig ismeretlent fedeztek fel a kék napunk felszínén

24.hu
24.hu

2016. 11. 21. 13:30

Még mielőtt bármit is leírnánk, válaszoljunk rögtön a két legfontosabb kérdésre:

  • Miért kék a nap?
  • És mit találtak a felszínén?

Az első kérdésre sokkal egyszerűbb válaszolni mint a másodikra. A napunk azért látszik a képen kéknek, mivel a hatalmas fénye, és az általa kibocsátott temérdek sugárzás miatt ilyen szűrőkön keresztül lehet pontosan vizsgálni a hatalmas csillag felszínén végbemenő folyamatokat. A kék napról készült fotókat maga a NASA adta ki, ezekre a képekre bukkant rá, majd töltötte fel november 17-én egy lelkes amatőr csillag és űrimádó, Pamela Johnson.

Pamela Johnson Facebook/NASA

Mint kiderült, a NASA eredetileg azért készítette a napról a felvételeket, hogy szemléltessék a föld és a csillag közötti méretkülönbségeket. Ahogy ez ilyenkor lenni szokott, és itt a válasz a második kérdésre, a hivatalos képekre rávetették magukat az UFO -és összeesküvéshívők, hogy mindenféle különleges felfedezéseket tegyenek egy olyan kép alapján, amit igazán értelmezni sem tudnak.

Az önjelölt kutatók a nap felszínén található fura foltokat rögtön ufóknak, űrhajóknak nézték:

Aki esetleg nem értené a fenti képet: a számok jelölik sz űrhajókat, vagy az idegen lényeket, kinek hogyan tetszik.

Szerencsére azért érkeztek valamivel tudománysabb magyarázatok is: a legvalószínűbb, hogy a már korábban említett szűrők és filterek miatt a kép túlexponált lett, ezért sötétedtek be olyan foltok is a napon, amelyek amúgy nincsenek ott a felszínén. A másik magyarázat a már sokak számára ismert napfoltok lehetnének, ám azoknak formában és méretben közük sincsen a most talált alakokhoz.

Sokan gondolják azt is, hogy a fotókon valójában nem is a nap felszínén láhatók elváltozások, hanem valamiféle tárgyat lehet látni, amely közel repült a hatalmas csillaghoz. Ez azonban aligha elképzelhető, mivel gyakorlatilag nincs olyan dolog, amit ne égetne el olyan közelségben a nap.

Via

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

MILAN, ITALY - OCTOBER 31:  A general view of the new Scientology Church is seen on the opening day on October 31, 2015 in Milan, Italy. The five-story, four-building, 258-windows, former headquarters of Philips and computer company Sun has been converted into a 10,000 square meter Scientology church and will be the largest of its kind in the world.  (Photo by Awakening/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.