Tudomány

Elképesztő a Ceres hatalmas kráterének látványa

Lenyűgöző képeket közölt a Ceres törpebolygóról a NASA űrszondája, a Dawn.

Az egyik képen a Ceres legfényesebb anyagát tartalmazó mélyedése, az Occator-kráter látható. Az árok megközelítőleg 4 kilométer mély és 90 kilométer átmérőjű – tehát gond nélkül elférne benne a 77 kilométer hosszú Balaton. A kutatók szerint a kráter viszonylag fiatal, nagyjából 78 millió éves lehet.

A felvételen látható fényes kiemelkedés körülbelül 10 kilométer átmérőjű és 500 méter magas. A szakértők szerint a rejtélyes, csíkokkal szabdalt területen lévő vakító anyag egyfajta só, az úgynevezett magnézium-szulfát, vagy hexahidrit. A só valószínűleg a benne lévő vízjég szublimálódásával jött létre a mélyben – ez persze azt is jelenti, hogy az aszteroida felszíne alatt vízjég található. Arról, hogy a matéria miként jutott ki a mélyből, megoszlanak a vélemények.

Egyes elképzelések szerint az anyag valamilyen geológiai aktivitás során, sós folyadékként bugyoghatott a felszínre – a folyadék később eltűnt, hátrahagyva a hexahidritet. Az sem kizárható ugyanakkor, hogy a fénylő magnézium-szulfát egy másik aszteroida becsapódása nyomán emelkedett ki és került a törpebolygó felületére.

A képet még október elején készítette a Dawn, amikor 1 480 kilométerre keringett a Cerestől.

Az Occator-kráter Kép: NASA
Az Occator-kráter Kép: NASA

A NASA arról is közölt egy képet, hogy miként nézhetne ki a Ceres, ha az emberek egészen közelről, a saját szemükkel nézhetnék. Ehhez a Dawn 2015-ben készített felvételeit használták fel – előbb kiszínezték, majd összeillesztették azokat.

Így nézhet ki a Ceres Kép: NASA
Így nézhet ki a Ceres Kép: NASA

A Dawn még 2015 márciusán érkezett meg a Cereshez, ahol nagyjából 5 900 kilométeres magasságban állt pályára. A küldetés során a szerkezet egyre közelebb ereszkedett, egészen 385 kilométerre. A szonda november elejétől kezdve azonban ismét távolodik, az új pályája 7242 kilométerre lesz a törpebolygótól.

A nagyobb magasságban a szerkezet egészen más vizsgálatokat végezhet majd. Az eszköz például a gamma- és neutron spektrométer segítségével elemezni fogja az aszteroida körüli űrben található kozmikus sugarakat, összehasonlítva azokat a felszínéhez közelebb lévőkkel. Ezzel valószínűleg sikerül majd kiszűrni azt a “háttérzajt”, amely zavarja a Ceres jelét.

A Dawn a tervek szerint június végén fejezte volna be elsődleges küldetését, de a NASA úgy döntött, amíg a szonda működőképes, addig meghosszabbítják misszióját.

(Via: Live Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik