Tudomány

Mintha modern fogász tervezte volna a 400 éves műfogsort

24.hu
24.hu

2016. 11. 21. 11:45

Az olaszországi Lucca ferences apátságnál zajló ásatás során került elő az a 400 éves műfogsor, amely technikai szempontból sokban hasonlít a mai protézisekre. A leletről Simona Minozzi és Valentina Giuffra, a Pisa Egyetem kutatói számoltak be új tanulmányukban.
Korábban a témában:

A három metsző- és két szemfogból álló protézis anatómiailag helytelenül van sorba állítva, a hídszerű aranylemezből készült rögzítőszerkezet ugyanakkor figyelemreméltó.

A műfogsor elkészítéséhez a “fogász” eltávolította az egyes fogak gyökércsúcsait, a gyökerek mentén pedig egy hosszanti vágást ejtett. A fogakat ezután helyezte a vájatba az aranylemez segítségével. A mikro-CT vizsgálat mutatta ki azokat az apró aranycsapokat, melyekkel az egyes fogak a nagyobb aranylemezhez csatlakoznak. Egy elektromikroszkópos elemzés azt is felfedte, hogy az ötvözet 73 százaléka arany, 15,6 százaléka ezüst, 11,4 százaléka pedig réz.

A protézis két S-alakú, lyukkal ellátott végződéssel illeszkedett viselője meglévő fogaira – a lyukakat valószínűleg rögzítésre használták.

A hasonló műfogsorok elkészítését először egy francia sebész, Ambroise Paré írta le a 16. század második felében. A modern sebészet és patológia úttörője több francia király gyógyításában is részt vett. A fogprotézisek korai fejlesztésében a 18. században tevékenykedő Pierre Fauchard is komoly szerepet játszott – a szakembert sokszor a modern fogászat atyjaként emlegetik.

Bár a korszakban már többen foglalkoztak a kérdéssel, tárgyi bizonyíték eddig nem került elő – egészen mostanáig. Minozzi szerint ez az első alkalom, hogy sikerült olyan leletet találni, melyen felfedezhető az aranylemezes technológia.

A szakember hozzátette, a 16-17. században használt fogászati módszerekhez hasonló eljárásokat 2 500 évvel korábban már az etruszkok is ismertek. Ez alól kivétel az egyébként igen bonyolult aranylemezes megoldás, mivel az a fogak gyökerében halad keresztül.

Umberto Pagliaro fogorvos szerint az újkori eljárás sokban hasonlít az úgynevezett Maryland hídtechnikára, melyet a Marylandi Egyetemen fejlesztettek ki. A módszer alapja egy gyantából készült híd, melyet két végén egy-egy szárny rögzít az ép fogak hátuljára.

17. századi műfogsor Kép: Simona Minozzi

A protézis a Lucca közepén található San Francesco monostornál zajló ásatás során került elő. A kutatás fő célja a város szempontjából a 14-15. században meghatározó család, a Guinigik két nagy kősírjának feltárás volt.

Mivel idővel a rokonok a kriptában az ősök sírjaira temetkeztek, a maradványok elkeveredtek, így nehéz megállapítani, hogy az egyes csontok melyik korszakból származnak. A fogsor rétegéből előkerülő kerámiacserepek és vallásos medálok mindenesetre valamikor a 17. század folyamán keletkeztek, ezért igen valószínű, hogy a protézist is ekkortájt hozták létre.

A műfogsort nagyjából 100 egyén csontváza közt találták meg, az azonban egyik állkapocsba sem passzol. A környéken előkerült maradványok több mint fele 40 évnél idősebb embertől származik – ez a korban viszonylag idősnek számított. Minozzi megállapította, hogy a Guinigik esetében a fog körüli betegségek és a fogak hiánya kétszer gyakrabban fordult elő, mint a korabeli toszkán népességnél.

Bár azt nem sikerült megállapítani, hogy a protézis kihez tartozott, az viszont kiderült, hogy az eszköz remekül működött, és sokáig használatban is volt – a leleten talált fogkő és a fém állapota ugyanis erre utal.

(Via: Live Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 7.
A kormány bevándorlásról szóló plakátja a főváros VIII. kerületében, a Hungária körúton 2015. június 7-én. Több helyen megrongálták a plakátokat, ezért a Fidesz feljelentést tesz bűncselekményre felbujtás miatt. Németh Szilárd, az országgyűlési képviselője felszólította Szigetvári Viktort, az Együtt elnökét és párttársait, hogy "ne uszítsák tovább az embereiket ilyen agresszív és törvénytelen cselekedetek elvégzésére".
MTI Fotó: Marjai János
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.