Tudomány

Szívem, baj van: a pesszimizmus öl

Bátky Zoltán
Bátky Zoltán

tech-újságíró és zenész. 2016. 11. 18. 13:01

Pesszimistának lenni hasznosabb, mert az ember csak kellemesen csalódhat, tartja a mondás, de a jelek szerint az orvos mégsem ajánlja ezt a módszert.

Nagyobb exéllyel halnak meg szívelégtelenség következtében a pesszimisták, mint az optimisták, legalábbis erre a következtetésre jutott egy finn kutatás. A BCM Public Health virtuális hasábjain megjelent eredmények szerint a szívkoszorúér-problémák miatt elhunyt személyek többsége pesszimistábban szemlélte a világot másokhoz képest.

A felmérést még 2002-ben kezdték, nem egészen ezzel a céllal: a helyi közösségek testi és mentális egészségi állapotát vizsgálták, közel 3000 személy bevonásával. Végül egy 11 éves periódus eredményei alapján dolgozhattak a kutatók, amelynek végére már csak 2146-an voltak életben a kezdeti csoportból, és közülük 121 halt meg szívelégtelenségek következtében.

Olyanok, akik az előzetes felmérések szerint sötétebben látták a jövőt, mint a még életben levő társaik.

Dr. Mikko Pankalainen szerint fontos ez a felfedezés, ugyanis azt jelentheti, hogy a pesszimista emberek nem törődnek elég körültekintő módon saját egészségükkel. “A szívem is zakatol, a súlyom sem épp ideális, és még egy orvos is zaklasson?” – na, ez az a hozzáállás, amit el kell felejteni.

Szintén fontos lehet, hogy a pesszimistáknak gyakran több rizikófaktor jut. A stressz eleve nem használ, de sokszor a negatív gondolkodásmód együtt jár az erős dohányzással, egyesek ételben és italban keresnek menedéket, ami többek között a vérnyomásnak és a koleszterinszintnek csaphat oda.

Egy kapcsolódó kutatásban egyébként azt is megállapították, hogy azok a nők, akik kevésbé bíznak az emberekben, vagy túlzottan cinikusan állnak másokhoz és eseményekhez, szintén nagyobb eséllyel futhatnak bele valamilyen szívproblémába, mint a nyitottabban gondolkodók – ezt már a Live Science írja amúgy. Ennek az oka egyébként az, hogy a másokkal elutasítóan viselkedő, gyanakvó, ellenérzéseket tápláló személyek szíve gyakran lassabban ver az átlagnál, ami hozzájárulhat szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásához.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Visitors walk past a 5G logo during the Mobile World Congress on the third day of the MWC in Barcelona, on March 1, 2017. 
Phone makers will seek to seduce new buyers with artificial intelligence functions and other innovations at the world's biggest mobile fair starting today in Spain. / AFP PHOTO / Josep Lago
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.