Tudomány

Szívem, baj van: a pesszimizmus öl

Pesszimistának lenni hasznosabb, mert az ember csak kellemesen csalódhat, tartja a mondás, de a jelek szerint az orvos mégsem ajánlja ezt a módszert.

Nagyobb exéllyel halnak meg szívelégtelenség következtében a pesszimisták, mint az optimisták, legalábbis erre a következtetésre jutott egy finn kutatás. A BCM Public Health virtuális hasábjain megjelent eredmények szerint a szívkoszorúér-problémák miatt elhunyt személyek többsége pesszimistábban szemlélte a világot másokhoz képest.

A felmérést még 2002-ben kezdték, nem egészen ezzel a céllal: a helyi közösségek testi és mentális egészségi állapotát vizsgálták, közel 3000 személy bevonásával. Végül egy 11 éves periódus eredményei alapján dolgozhattak a kutatók, amelynek végére már csak 2146-an voltak életben a kezdeti csoportból, és közülük 121 halt meg szívelégtelenségek következtében.

Olyanok, akik az előzetes felmérések szerint sötétebben látták a jövőt, mint a még életben levő társaik.

Dr. Mikko Pankalainen szerint fontos ez a felfedezés, ugyanis azt jelentheti, hogy a pesszimista emberek nem törődnek elég körültekintő módon saját egészségükkel. “A szívem is zakatol, a súlyom sem épp ideális, és még egy orvos is zaklasson?” – na, ez az a hozzáállás, amit el kell felejteni.

Szintén fontos lehet, hogy a pesszimistáknak gyakran több rizikófaktor jut. A stressz eleve nem használ, de sokszor a negatív gondolkodásmód együtt jár az erős dohányzással, egyesek ételben és italban keresnek menedéket, ami többek között a vérnyomásnak és a koleszterinszintnek csaphat oda.

Egy kapcsolódó kutatásban egyébként azt is megállapították, hogy azok a nők, akik kevésbé bíznak az emberekben, vagy túlzottan cinikusan állnak másokhoz és eseményekhez, szintén nagyobb eséllyel futhatnak bele valamilyen szívproblémába, mint a nyitottabban gondolkodók – ezt már a Live Science írja amúgy. Ennek az oka egyébként az, hogy a másokkal elutasítóan viselkedő, gyanakvó, ellenérzéseket tápláló személyek szíve gyakran lassabban ver az átlagnál, ami hozzájárulhat szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik