Tudomány

Így segít okostelefonod a környezettudatosságban

A környezettudatos viselkedés a 21. századi ember egyik legfontosabb feladata kellene, hogy legyen, és bár nagyon sokan már megértették, hogy ha pazarlóan bánunk Földünk ökológiájával, akkor néhány generáció múlva a most még csodás élőhelyet biztosító bolygónk egészen barátságtalan hellyé válhat. Pedig sokat segíthet néhány apróság is, amihez pont kapóra jön a ma már szinte mindenki által használt okostelefon.

Akad ugyanis pár olyan alkalmazás, melyek segítségével apró lépésenként, de bárki hozzájárulhat ahhoz, hogy Földünk megmaradjon olyannak, amilyennek az elmúlt generációk ismerhették. Persze lehet azt mondani, hogy ez csak csepp a tengerben, de minél többen élünk a környezettudatos alkalmazások használatával, annál jobb lesz a hatásfok.

Kezdjük az akkumulátorokkal, melyeket az okostelefonok világában jellemzően 1-2 naponta tölteni kell, ha valaki sokat babrál velük, holott nagyon jó alkalmazások vannak arra, hogy optimalizálják az eszköz működését, ergo az akkumulátor munkabírását, élettartamát is. Márpedig minél ritkábban töltjük a telefonunkat, annál kevésbé füstöl az erőmű kéménye, vagy rohangálnak benne az atomok. Nagyon jó, és nem csak az akkumulátorra van figyelemmel, hanem a felesleges szemetet is hatékonyan takarítja a Battery Doctor, ami 29 nyelven kommunikál, és eddig 330 milliónál is többen töltötték le.

Az okostelefonok töltésénél lényegesen több szennyezést okoz a közlekedés, ám a megfelelő alkalmazások segítségével nem csak a környezetterhelés lehet kisebb, hanem az üzemanyag-fogyasztásunk is csökkenhet, hiszen a kettő kéz a kézben jár. Célszerű hát olyan appok használata, melyek valós időben frissülő információkkal navigálnak a városban, így már idejekorán tudhatjuk, ha tervezett útvonalunkon valamiért feltorlódott a forgalom, és hosszabb ideig csak pöfögnénk egyhelyben. Az egyik legjobb alkalmazás, ami a forgalmi akadályok elkerülésében segíthet, a Waze, ami a világ legnagyobb közösségi alapú közlekedési- és navigációs alkalmazása.

Aki pedig arra lenne kíváncsi, hogy mekkora az ökolábnyoma, annak is létezik megfelelő alkalmazás, ami kiszámolja, mégpedig a munkahely és az otthon közti ingázásból. Ezt Carbon Footprint Calculator néven keressük!

Végezetül érdemes szót ejteni az olyan alkalmazásokról is, melyek költségeinket tartják számon, hiszen ezek jobban ösztönöznek a beosztó viselkedésre, és a konyhai alkalmazásokkal együtt saját késztetésünk is lesz arra, hogy valóban csak annyi ételt vásároljunk, amennyire szükségünk van. Ez összességében kevesebb csomagolóanyagot jelent, és a hűtőgépünknek sem kell annyit dolgozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik