Tudomány

Így is csökkentheti rezsijét – Tippek régi lakások számára

Egy közelmúltban végzett felmérés kimutatta, hogy a magyarok kétharmada gyakorlatilag az utcát fűti, hiszen vagy egyáltalán nincs hőszigetelés az otthonán, vagy már régen elavult, és túlhaladta a kor. Mindez nem csak a rezsiköltségekben mutatkozik meg, de nagyobb környezetterhelést is jelent, holott a modern hőszigetelési technológiák alkalmazásával a ráfordítás akár már néhány év alatt is megtérülhet.

Kiváló példa erre az Óbudai Faluház, ahol a 884 lakásban összesen 3000 ember él 43 500 négyzetméteren, ám egészen a közelmúltig az épületegyüttes azzal a tipikus – 60-as 70-es években jellemző – panelépítési hátrányokkal rendelkezett, amit mindenki ismer. Nyáron elképesztő meleg, télen pedig pillanatok alatt kihűl, ha véletlen megáll a fűtés. Ám az 1,13 milliárd forintért végzett felújítás után az energiafogyasztás 49 százalékkal, a széndioxid-kibocsátás pedig 62 százalékkal csökkent. Mindez azért nagyon fontos, mert bár az Óbudai Faluház esetében egy hatalmas blokkról beszélünk, az ott alkalmazott megoldások teljes egészében, vagy megfelelő anyagi háttér híján akár részleteiben is működhetnek a családi-és társasházak esetében is.

Az óbudai Faluház felújítása. 2009.08.27. Fotó: MTI / Honéczy Barnabás
Az óbudai Faluház felújítása. 2009.08.27.
Fotó: MTI / Honéczy Barnabás

Egyrészt a felújítás egyik alapvető, és mindenütt alkalmazható munkafolyamata a nyílászárók cseréje, melynek folyamán az elavult szerkezeteket ötkamrás műanyagokra cserélték. Mindemellett a homlokzat és a tető 10 centiméter vastag hőszigetelésére is sor került, hiszen ezek azok a felületek, ahol pillanatok alatt megszökik az odabent termelt hő, illetve nyáron bejön a meleg. Eme két megoldás a családi házak, lakások esetében is komoly megtakarítást eredményezhet a rezsiszámlákban, és akkor sem kell megijedni, ha valaki társasházban lakik, és a szomszédai nem kívánnak homlokzati hőszigetelésre költeni. Tetőteres lakásokban például megfelelő megoldást nyújthat a gipszkartonba fúrt lyukakon keresztüli fújható hőszigetelés, ami akár egyetlen nap alatt is megvan, és nem igényel bontást. A lyukak természetesen észrevehetetlenül helyreállíthatóak.

Fotó: Thinkstock.com
Fotó: Thinkstock.com

A Faluház esetében további megtakarítást eredményez az 1500 négyzetméternyi napkollektor rendszer, mely a használati meleg vizet biztosítja a lakók részére, de szükség esetén a fűtésbe is besegíthet. Igaz, az ezekhez szükséges tartályok súlya miatt az alapot is meg kellett erősíteni, de egy családi-, vagy társasház esetében ezek a nagyméretű részegységek könnyebben elhelyezhetőek.

Mindebből remekül látszik, hogy elavult, korszerűtlen épületeket is viszonylag könnyen el lehet látni modern, a környezetet kevésbé terhelő megoldásokkal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik