Tudomány

Íme a Guiness-rekorder kakigyűjtemény

Szinte mindenkinek van valamilyen hobbija. Van, aki horgászni szeret, van, aki barkácsolni, sőt, olyan is akad, aki tárgyakat gyűjt. Mondjuk megkövesedett ürülékeket.

Elsőre nem biztos, hogy annyira jól hangzik, ha valakinek egy 1 277 darabból álló prehisztroikus kakigyűjteménye van. Ha azonban azt mondjuk, az illető ezzel Guiness-rekorder, máris jobban hangzik a történet.

George Frandsen még főiskolás korában kezdte el gyűjtetni a különleges leleteket, amikor paleontológia órán azt a feladatot kapta, hogy szerezzen be néhány fosszíliát. A gyűjtés során nagyon megtetszettek neki az ősidőkből származó ürülékek, így hát egyre többet és többet szerzett be. 19 évvel később már annyi fosszíliát őrzött otthon, hogy úgy érezte, ennyi megkövesedett kakija senkinek sem lehet a világon. Nem is tévedett.

A mára 1 277 leletből álló kollekció darabjai az USA 15 államából és a világ 8 országából származnak. A gyűjteményt a Dél-Floridai Múzeumban dokumentálták, mellyel Frandsen felállította a legnagyobb megkövesedett ürülékgyűjtemény Guiness-rekordját.

A gyűjtő úgy gondolja, az ürülékekből jóval többet megtudhatunk az ősi ökoszisztémákról, mint az egyéb fosszíliák elemzésével. Frandsen szerint a bizarr leletek olyan darabkákat – növényi maradványokat, csontokat, pikkelyeket, vagy éppen fogakat tartalmaznak – melyeket egykori “alkotójuk” nyelt le. Ezek vizsgálatával sokat megtudhatunk az ősi állatok táplálkozási szokásairól.

A gyűjtő hozzátette, a gyerekek imádják a kollekcióját. Sokszor rákérdeznek, hogy a fosszíliák tapintásra és szagra hasonlítanak-e a mai végtermékekre. Frandsen szerint nem kell félni a kollekciótól: a megkövesedett ürülékek már teljesen szilárdak és bűztelenek.

A gyűjtemény legértékesebb darabja a Frandsen által csak Drágának nevezett fosszília. Az 1,92 kilogrammos ürülék máig megőrizte eredeti, 20 millió évvel ezelőtti formáját. Létrehozója egy miocén kori, 6 méter hosszú krokodil, amely a mai Dél-Kalifornia területén élt. Mikor az ürülék kikerült az élőlény szervezetéből, valószínűleg egyből belepottyant a mocsárba, ahol aztán remek állapotban konzerválódott.

Frandsen szerint egy megkövesedett ürülék értéke néhány dollártól akár több ezer dollárig is terjedhet. A 2014-ben értékesített legdrágább kakifosszília például 10 ezer dollárért kelt el. És hogy mi határozza meg az ürülékek értékét? Nos, elsősorban a méretük, az erezetük, a benyomódásaik, a hullámvonalaik, és, ahogy Frandsen fogalmaz, a “klasszikus kakikinézetük”.

(Via: Live Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik