Tudomány

Akár jó is lehet a szívednek, ha mérsékelten iszol

24.hu
24.hu

2016. 11. 17. 13:19

Ausztrál kutatók szerint a mérsékelt alkoholfogyasztás pozitív hatással lehet a szívre.
Korábban a témában:

Kisebb valószínűséggel alakult ki a metabolikus szindróma azoknál a kutatásban szereplő alanyoknál, akik naponta 10-20 gramm alkoholt fogyasztottak, mint azoknál, akik 10 grammnál kevesebbet ittak. Az anyagcserezavart sokszor hozzák összefüggésbe az alkohollal, ezért is igen fontos a szesz és a kór közti kapcsolat megismerése.

Metabolikus szindrómáról akkor beszélhetünk, ha valakinél legalább három jelentkezik az alábbi öt szívbetegséget eredményező kockázati tényezőből: magas vérnyomás, alacsony “jó” – azaz a HDL – koleszterinszint, magas vércukorszint, magas trigliceridszint, illetve nagy derékbőség. A szindróma tünetei közt gyakran jelenik meg a cukorbetegség is. Az anyagcserezavar igen veszélyes, mivel elősegíti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.

Duc Du, a Tasmaniai Egyetem Menzies Orvosi Kutatóintézetének szakértője és az új tanulmány vezető szerzője szerint a korábbi, az alkoholfogyasztás és a szívegészség kapcsolatára vonatkozó vizsgálatok sokszor hasonlították össze a mérsékelt ivókat a teljesen absztinensekkel. Du úgy gondolja, könnyen elképzelhető, hogy ezekben a kutatásokban túlbecsülték az alkoholfogyasztás előnyeit.

Az új vizsgálatban Du és kollégái azt vizsgálták, milyen hatással vannak a különböző alkoholfogyasztási szokások a szív egészségére. Ehhez nagyjából 2 200 ausztrál felnőtt adatait elemezték, akiknek az átlagéletkora valamivel több mint 29 év volt.

A szakértők arra jutottak, hogy az alanyok 54 százaléka naponta 10 grammnál kevesebb alkoholt juttatott a szervezetébe, 13 százalék pedig egyáltalán nem ivott szeszes italt. A résztvevők 22 százaléka mérsékelt ivó volt, tehát naponta nagyjából 10-20 grammnyi alkoholt vett magához. Öt százalék 20-30 gramm közt fogyasztott, a maradék pedig átlagosan napi 30 gramm feletti mennyiséget ivott meg.

Du csapata az elemzés során kimutatta, hogy a mérsékelt ivóknál kisebb eséllyel alakult ki a metabolikus szindróma, mint azoknál, akik 10 grammnál kevesebbet ittak. A kutatás alapján nem volt különbség a betegség kialakulásának esélyei közt a 20-30 grammot és a 30 gramm felett fogyasztóknál, illetve a 10 grammnál kevesebbet használóknál és az alkoholt teljesen kerülőknél.

A szakértők azt is megvizsgálták, hogy az alkohol milyen hatással van a metabolikus szindróma egyes tüneteire. A keveset ivók derékbősége meglepő módon kisebb volt az absztinensekhez képest, sőt, a “jó” koleszterinszintjük is magasabb volt. A 20 gramm felett fogyasztók “jó” koleszterinszintje viszont még ennél is megfelelőbbnek bizonyult. Igaz, az ő vérnyomásuk már sokkal rosszabb, mint a többieké.

A kutatók szerint a tanulmány figyelembe vette az alanyok fizikai aktivitását, illetve azt, hogy depressziósak-e, az eredmények mégsem bizonyítják egyértelműen, hogy ok-okozati összefüggés van a mérsékelt ivás és a metabolikus szindróma kialakulási esélyének csökkenése közt.

Duék éppen ezért arra jutottak, hogy a felnőtteknek az alkoholfogyasztás minden pozitív és negatív hatását mérlegelnie kell, amikor inni akarnak. Ha valaki mégis úgy érzi, hogy meggyőzték a kutatók: a napi 10-20 grammos tartományba napi egy korsó sör, egy pohár bor, vagy egy kupica pálinka fér bele.

(Via: Live Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.