Tudomány

Tíz technológiai tipp a környezettudatos élethez

Mik azok a mindennapokban is használható megoldások, amelyek révén környezettudatosabban, zöldebben, hatékonyabban tudunk élni?

Használjunk appokat!

Rengeteg környezettudatos app van, amelyek ugyan az észak-amerikai fogyasztókra fókuszálnak, de hamarosan megérkezhetnek ezek magyar nyelvű változatai is. A Dropcountr azt méri, hogy mennyi vizet fogyasztunk, az Electricity Meter Reader áramfogyasztásunkat figyeli, az Oroeco karbonlábnyomunkat becsüli meg azzal, hogy vizsgálja környezetünkre gyakorolt hatásunkat: hogy miként élünk, mit eszünk, hogyan utazunk vagy hol vásárolunk éppen. Ha többen akarunk egy autót használni, azaz „carpoololni” akarunk, arra ott a Carma Carpooling, ha kistermelői piacokat keresünk, arra ott a Farmstand. Az Ecoviate pedig nemcsak azért izgalmas, mert az app minden egyes letöltéséért a fejlesztők ültetnek egy fát, hanem azért is, mert segít optimalizálni energia- és vízháztartásunkat is, ráadásul egyfajta játékkal van összekötve a rendszer és minél környezettudatosabban élünk, annál több pontot kapunk – innentől pedig már csak egy lépés az, hogy barátainkkal versenyzünk azon, hogy ki él zöldebben!

Legyen egy olyan háti- vagy futártáskánk, amelyben akad szolártöltő!

Így hátunkon vagy zsebünkben, de az energiahálózatot kímélve tudjuk tölteni mobilunkat, laptopunkat, mindenünket. Ha esetleg a töltőt egy városi bicikli működteti, annál jobb! A napenergia mindig rendelkezésre áll – igen, még akkor is, ha felhős az ég. Éjszakára meg elég energiát gyűjthetünk össze a sötétedés előtt.

Nyomtatunk még dolgokat? Csináljuk okosan!

Ha olyan munkánk van, amely igényli azt, hogy nyomtassunk – olyan nyomtatót vegyünk, amelybe több cartridge kell és nem egy, hogy a lehető leggazdaságosabban tudjuk cserélni ezeket, egymástól függetlenül. Csak draft módban nyomtassunk, vékony betűtípussal (Calibri vagy Cambria) és a lap mindkét oldalára nyomtassunk, valamint a lehető legújrahasznosítottabb nyomtatópapírt vásároljuk!

Inkább ne is nyomtassunk!

Sőt, ahol csak lehet, hivatalos leveleink helyett e-mailt kérjünk inkább. Amerikában például évente 20 kilónyi felesleges levelet és hirdetést kap minden egyes ember levelesládájába (nem az inboxba, hanem abba a fizikaiba a falon, vagy a ház előtt), ez pedig több százmillió fa pusztulását jelzi. Egyes becslések szerint, ha minden amerikai online intézné hivatalos dolgait és befizetéseit, azzal évente 18,5 millió fát mentenénk meg és egyúttal 2.2 milliárd tonnányi szén-dioxiddal lenne kevesebb.

Ne vásároljunk fizikai adathordozót!

Szoftvereit letöltve szerezze be és ne DVD-n, ugyanis mind azok előállítása, mind pedig a csomagolás több mint környezetszennyező.

Fontos az off gomb!

Ha laptopunkat nem altatjuk, vagy hibernáljuk éjszakára, hanem ki is kapcsoljuk, az naponta 40 wattórát takarít meg nekünk. Számít az, hogy gyorsabban bootol be a gép? Indítsuk el akkor, mielőtt kimegyünk a konyhába lefőzni az első kávét!

Kidobás helyett legyünk okosabbak!

Egy átlagos telefon 18 hónapig bírja tulaja zsebében vagy kezei között, ami egyúttal azt is jelenti, hogy évente kb. 130 millió készülék tűnik el… valahová. Ha ez a kuka, akkor biztosak lehetünk abban, hogy mind a telefont, mind pedig az akku erős szennyeződést jelenthet a Földnek, főként, ha 130 millió van belőle. Számos olyan program van, amelynek keretén belül újrahasznosíthatjuk készülékünket – válasszunk inkább egy ilyet!

Tartsuk meg, ami használható!

Ne dobjuk ki azon dolgainkat, amelyek nem működnek annyira jól vagy amelyekre nincsen szükségünk: javít(tas)suk meg, adjuk el vagy ajándékozzuk el azokat! A Freecycle.org-hoz hasonló oldalakon számos ember van, akik ingyen adnak túl dolgaikon, de Facebookon is számos ilyen csoportot talál, még magyar nyelven is!

A fenti tippeknek pedig nem azonnal lesz hatása, úgyhogy tartsunk ki elhatározásunk mellett és ne hagyjuk elbizonytalanítani magunkat: hosszú távon nekünk lesz igazunk! Ráadásul, ha tudását továbbadja, azzal hosszú távon a bolygónak jobb lesz: ha mindenki csak egy apró dolgot ad tovább a környezettudatosabb élet kedvéért, az ebbe fektetett közös munka biztosan kifejti hatását!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik