Tudomány

Megvan az idei év legfontosabb szava

Bátky Zoltán
Bátky Zoltán

tech-újságíró és zenész. 2016. 11. 16. 11:23

Igazából magyarul is inkább két szó, amíg ki nem találunk rá valami egyedit. A post-truth egyelőre leginkább majdnem-igazságnak fordítható, és valóban egyre jellemzőbb a világra.

A hivatalos oxfordi szótár készítéséért és karbantartásáért felelős szervezet minden évben megválasztja az év szavát, amit persze nem csak úgy hasra ütve tesznek meg az ottani szakemberek. Azok a szavak kerülnek az intézet látókörébe, amelyeknek használata statisztikailag kimutathatóan egyre népszerűbb vagy gyakoribb. Az idei győztest leginkább a politika, a közösségi média és az összeesküvés-elméletek repítették a dobogó tetejére.

A post-truth eleve egy kötőjeles szókapcsolat, tehát grammatikailag remeg a léc, és magyarul nincs is még hasonlóan egy szóval kifejezhető verzió rá (bár már olvastuk máshol a posztigazság kifejezést, ami érdekesen hangzik, de azért még nem az igazi). A majdnem-igazság viszont nagyjából elmondja, miről is van szó, de előbb nézzük az Oxford Dictionaries pontos meghatározását:

Olyan körülményekre használható, ahol az objektív tények sokkal kevésbé fontosak a közvélemény formálásában, mint az érzelmek és a személyes meggyőződések.

Mit is jelent ez? Például itt egy cím a The Economist Twitter-csatornájáról:

Nézzük csak: “Obama alapította az ISIS-t. George Bush állt a 9/11 mögött. Üdvözlünk az utólagos igazságok politikájában”. Az ilyen jellegű kifejezések láthatóan egyre gyakoribbak, amikor valamilyen eseményt egy olyan formában csomagolunk be, ami nem a részletes igazságtartalmával, hanem az ütős, érzelmekre ható “csattanójával” határozza meg sokak véleményét. És lássuk be, mostanában ömlik mindenhonnan mindenki igazsága: a kormánypropaganda, a szélsőségek, és persze a közösségi médiában is mindenkinek megvan a maga saját okossága, amit efféle módon megfogalmazva az információs gyorskajálda zabálói (tehát mi mindannyian, akiknek egyetlen hírre vagy megosztásra alig pár másodpercünk jut) sokszor azonnal el is fogadnak.

A posztigazság fogalma már korábban is létezett, először egy Öbölháborúval kapcsolatos esszéjében használta tudatosan Steve Teisch, de a nemzetközi sajtóban mostanában nagyon gyakran került elő például a Brexittel, vagy épp az amerikai elnökválasztással kapcsolatos cikkekben.

Érdekes egyébként, milyen szavak voltak még döntőben: a bohócfóbia (coulrophobia) elég meglepő, nem hittük volna, hogy ilyen fontos, de Stephen King mindenesetre biztos örül ennek. Az amerikai “alternatív szélsőséget” jelző alt-right szó is versenyben volt, valamint a Dániában használt, általános empátiát jelentő hygge is, ami szép dolog, ismerhetnék (és gyakorolhatnák) többen is.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.