Tudomány

Ez az undorító trutyi a tüdőd, ha dohányzol

Letaglózó látvány, hogy miként működik és hogyan néz ki egy dohányos tüdeje, és az is megdöbbentő, hogy mit művel a bőrrel a pöfékelés.

Mindenki tudja, hogy a dohányzás rossz, mégis nagyon sokan szívják a cigit, és fújják a füstöt. A puszta számadatok még mindig megdöbbentőek: az ASH (Action on Smoking & Health) szerint jelenleg nagyjából a világ egyhetede, 1,1 milliárd ember használ rendszeresen dohánytermékeket. Felőlünk nézve az irány elvileg nem olyan rossz, hiszen míg a hetvenes években tényleg mindenütt vágni lehetett a füstöt, mostanra már a kocsmákból is kiszorult, de ez egyébként csalóka. 1999 és 2009 között valóban 26 százalékkal csökkent az aktív dohányosok száma Nyugat-Európában, de közben például Afrikában és a Közel-Keleten 57 százalékkal nőtt.
A dohányosok azzal sem nagyon törődnek, hogy náluk 90 százalékkal nagyobb az esélye a tüdőrák kialakulásának, amiből már nincs visszaút, mert a halálos kór irgalmatlan gyorsan felzabálja a szervezetet.

Éppen ezért fontos, és szemléletes látni, hogy mi történik a dohányosok tüdejével. Az alábbi képen egy orvos mutatja meg, miként működik a cigarettától szétroncsolt tüdő, és hogyan néz ki egy olyan, amit nem pumpálnak tele naponta többször is füsttel, kátránnyal, meg minden egyéb mocsokkal.

Jól látható, hogy az egészséges tüdő egészen kidagad belégzéskor, miközben a feketévé aszalt dohányos éppen csak magába tud szívni valamennyi levegőt, mielőtt megint összeesik. Nem véletlen hát, hogy a cigarettásoknak már egy-két emeletnyi lépcsőzés is komoly problémát tud okozni még akkor is, ha messze nincsenek túl életük delelőjén.

Nem csupán a tüdő van veszélyben

Érdemes megnézni azt a megdöbbentő videót is, amiben fiatalokat egy profi sminkes segítségével úgy alakítanak át, hogy láthatják, mit jelent a bőr számára a cigaretta, és hogyan néz ki a korai öregedés, amit az életkor még nem tenne indokolttá. Sőt, a húszas éveik elején járó alanyokat nem is repítette olyan messzire a sminkes, hiszen pusztán 30 évessé alakította őket, de a változás már így is megdöbbentő. Tessék megnézni a ráncos bőrt, az ősz hajszálakat, és a csúnyán elsárgult fogakat.

Jóllehet, többen úgy érvelnek, hogy a cigi elveszi az étvágyat, és elhíznának, ha leszoknának, ez nincs így, sőt, sokak számára egészen új dimenziókat jelent a füstöléstől mentes élet, mint ahogyan például annak az illetőnek, aki a leszokást követő három év alatt 45 kilótól szabadult meg.

Arról nem is beszélve, hogy anyagilag is mennyire jót tesz, ha az ember nem dohányzik folyamatosan, hiszen aki napi egy dobozzal pöfékel el, az egyetlen év alatt nagyjából 365 000 forinttal marad beljebb, amennyiben lemond a káros szenvedélyéről. De még napi féltucat cigitől elbúcsúzva is közel 200 000 forint a mérleg, szóval annak ellenére, hogy a leszokás valóban nem egyszerű feladat, a szakértők továbbra is amellett kardoskodnak, hogy gyakorlatilag minden észérv a dohányzás elhagyására figyelmeztet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik