Tudomány

A fiúk és a lányok agya ellentétesen reagál a traumára

24.hu
24.hu

2016. 11. 15. 15:51

Egy új tanulmány szerint a fiúk és a lányok agyának egyik területe egészen másként reagál a traumára. Az érintett régió az érzelemmel, a tudatossággal és az empátiával hozható összefüggésbe.
Korábban a témában:

Megan Klabunde, a Stanford Egyetem pszichológusa és idegtudományi kutatója, valamint a vizsgálat vezetője szerint igen meglepő, hogy a fiúk és a lányok agya ennyire különbözően viselkedik a PTSD hatására.

A kutatásban négy csoport vett részt: trauma utáni tüneteket produkáló fiúk és lányok, illetve egy-egy csak fiúkból és csak lányokból álló kontrollcsoport. A traumát átélt fiúknál az oldalbarázda elülső része megnövekedett, míg a lányoknál éppenséggel csökkent. A szakértők azt is megállapították, hogy az érintett régió megközelítőleg azonos nagyságú volt a kontrollcsoport különböző nemű tagjainál.

A jelenségre van egy potenciális magyarázat, mely szerint a poszttraumás stressz egészen más hatással lehet a fiúk és lányok agyának fejlődésére. A vizsgálat azonban egy adott időpontban történt, így a kutatók nem tudták felmérni az agy korábbi fejlettségét, ahogy azt sem, hogy van-e ok-okozati összefüggés a trauma és az érintett agyterület mérete között.

A kutatásban 59, 9-17 év közti gyermek agyát térképezték fel strukturális mágneses rezonanciavizsgálat (sMRI) segítségével. 29 fiatal a kontroll-, míg 30 a traumás csoportba került – ők mind produkálták a PTSD tüneteit. Ezek a gyerekek több mint 6 hónappal a vizsgálat megkezdése előtt estek át a traumatikus élményen.

A szakértők az agy insula nevű régiója körül található oldalbarázda méreteit hasonlították össze. A terület az érzelmekkel, tudatossággal és empátiával áll kapcsolatban. Az insula – nevével ellentétben – nem elszigetelten működik, más, hasonló funkciókat ellátó agyi régiókhoz is kapcsolódik.

Korábbi tanulmányok bebizonyították, hogy a lányok 8, míg a fiúk 2 százaléka tapasztalja meg a poszttraumás stressz szindróma tüneteit élete során, így az eltérő fejlődés meglehetősen sok embert érinthet.

Az eredmények ellenére a mostani kutatásnak megvannak a maga hibái. Egyrészt viszonylag kis mintával dolgozott, másrészt nem vett figyelembe olyan tényezőket, mint amilyen az eltelt idő, a résztvevők életkora a trauma pillanatában, illetve egyéb agyfejlődést befolyásoló faktorok. Éppen ezért újabb, pontosabb vizsgálatokra lesz szükség az elmélet alátámasztására.

A jövő kutatásainak azt is fel kell majd térképezniük, hogy a traumának van-e hatása egyéb empátiához köthető agyterületekre, illetve, hogy van-e nemek szerinti különbség az egyes régiók fejlődésében. Következő lépésként pedig annak kell utánajárni, hogy az eltérő agystruktúrának van-e komolyabb hatása a PTSD-t átélt fiúk és lányok viselkedésére.

(Via: Live Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.