Tudomány

Te is “sósszájú” vagy? Hát persze, hogy a génjeid tehetnek róla

Arról, hogy valaki édesszájú, már hallottunk. Na de mi a helyzet a sósszájúakkal?

Úgy tűnik a tudomány most választ adhat a kérdésre. Egy új tanulmány szerint ugyanis van egy génvariáns, melytől az ember kifejezetten sósszájú lesz.

A kutatás kimutatta, hogy azok az emberek, akikben megtalálható a TAS2R48 nevű gén egy bizonyos variánsa, sokkal több sós ételt fogyasztanak, mint azok, akikben nincs meg ez a bizonyos változat. Jennifer Smith, a tanulmány vezető szerzője és a Kentucky Egyetem kutatója szerint az ízlést meghatározó gének megtalálásával jobb élelmiszer-választékot lehetne biztosítani a különböző igényű embereknek. Ahhoz azonban, hogy pontosabban megértsük, miként szabályozzák a gének a nátriumfelvételt, további vizsgálatokra lesz szükség.

Egy felnőtt ember szervezetének napi nátriumigénye nagyjából 1,5-2 gramm – ezt 5 gramm konyhasóból ki is nyerhetjük. A túlzott nátriumbevitel – azaz a 2,3 gramm feletti fogyasztás – azonban jelentősen növelheti a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát. Mégis rengeteg ember van, aki ennél jóval több nátriumot fogyaszt el naponta.

A tanulmány kimutatta, hogy azok, akikben megvan az érintett génvariáció, kétszer akkora valószínűséggel lépik át a 2,3 grammos napi korlátot. Bár a felfedezés igen figyelemreméltó, nem ez az első alkalom, hogy a TAS2R48 gén és az ízlés közti összefüggést kimutatták.

Korábbi munkák többek közt arra is rávilágítottak, hogy a gén egy másik variánsa miként befolyásolja a keserű íz iránti preferenciát. A szerzők szerint ez a génváltozat lehet az oka annak, hogy sokan nem szeretik a brokkolit, kelkáposztát, a spenótot és a hasonló zöldségeket.

Arról, hogy a só- és a keserűség-preferencia milyen kapcsolatban áll, különböző elméletek születtek. Egyes elképzelések szerint azok, akik intenzívebben érzik a keserű ízt, azok a sósat is élénkebben érzékelik- éppen ezért a nátriumbevitelük is magasabb.. Más kutatók ezzel szemben éppen azt állítják, hogy sokan azért fogyasztanak annyi sót, hogy ezzel elfojtsák az általuk kevésbé kedvelt keserű ízt.

Az új kutatásban 400 ember élelmiszernaplóját, illetve DNS-mintáját vizsgálták. Az alanyok egy nagyobb elemzésben vettek részt, melynek célja az, hogy megtalálja a módot a Kentucky vidékén lakó emberek szívegészségének javítására. A kutatásban éppen ezért olyanok vettek részt, akik fokozott kockázatnak voltak kitéve.

A vizsgálatban az alanyok telített zsír-, cukor- és alkoholbevitelét is elemezték, de a TAS2R48 variánsa és ezen fogyasztási szokások közti összefüggést nem sikerült kimutatni.

(Via: Live Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik