Tudomány

Hun romokat találtak a Kaszpi-tenger partján

24.hu
24.hu

2016. 11. 14. 20:27

Egy hatalmas, 1 500 éves kőkomplexumot fedeztek fel a Kaszpi-tenger kazahsztáni partjainak közelében. A szakértők szerint az épületegyüttest a hunok hozhatták létre.
Korábban a témában:

A 120 hektáron elterülő komplexum több épületet is tartalmaz, melyek közül a legkisebb 4-szer 4 méter alapterületű, míg a legnagyobb 34-szer 24 méteres. Andrej Asztafjev, a Manggisztaui Állami Történelmi- és Kulturális Örökségvédelem régésze, illetve Jevgenyij Bogdanov, az Orosz Tudományos Akadémia szakértője szerint a területen igen sokféle kőstruktúrát azonosítottak.

Az építmények mind földbe mélyesztett kőlapokból állnak. A lapok messziről kissé emlékeztethetnek a Stonhenge-nél látható formákra, közelebbről megvizsgálva azonban sokkal díszesebbnek és kidolgozottabbnak tűnnek, számtalan fegyver- és állatfaragvány látható rajtuk.

A területen egy részben ezüstből készült nyereg maradványait is felfedezték, melyet vaddisznókat, őzeket és ragadozóállatokat ábrázoló domborművek díszítenek. A mintázat elkészítése igen sok időt és komoly szakértelmet igénylő munka lehetett.

A díszes hun nyereg maradványai Kép: Live Science

A nyeregre és néhány kisebb tárgyra még 2010-ben talált rá egy aktaui férfi egy fémdetektor segítségével, a Mangislak-félszigeten található Altinykazgany közelében. Az Akhmadulin nevű férfi a különleges leletek egy részét összegyűjtötte, és elhozta Asztafjevhez, aki ekkor Aktauban dolgozott.

A terület nagy része kietlen sivatag, ezért is volt igazán meglepő, amikor a kutatók a férfi útmutatásai alapján megtalálták a 120 hektáros kőkomplexumot. A környék rossz gazdasági és társadalmi helyzete miatt azonban nem indultak meg azonnal a helyszíni munkálatok, a régészeti ásatásokat csak 2014-ben kezdték el. Mikor végre megindult a kutatás, a szakértők sorra tárták fel az építményeket, így további nyeregmaradványok, sőt, két rézből készült ostor is előkerült.

A jelek alapján a régészek arra jutottak, hogy a komplexumot valamilyen nomád népcsoport építette. A formák, a dekorációk és a nyereg egyedisége miatt a legvalószínűbb az, hogy az építményeket a Római Birodalom hanyatlásának idején hozhatták létre a korszak hódító lovasai, a hunok.

A díszes ezüstveretes nyereg feltehetőleg egy előkelő és fontos személyhez tartozott. A tárgyon egyedi tamgák – azaz nemzetségjelzések – is találhatók, melyek az egykori tulaj rangjára és hovatartozására is utalhatnak. Az, hogy a nyereg hogyan került a kőkomplexumba, még kérdéses. Asztafjev és Bogdanov szerint nem kizárható, hogy rituális célokkal helyezték el az építményeknél. A nyereg környezetében egy csontváz is előkerült, igaz, az jóval fiatalabb a nyeregnél.

Az altinykazganyi kutatások a közeljövőben tovább folytatódnak. Bogdanov úgy tervezi, hogy 2017-ben újabb tanulmányt jelentet majd meg a környéken zajló ásatások eredményeiről.

(Via: Live Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.