Tudomány

Hibátlan videón a világot megmentő energiaforrás

Soha nem volt ennyire szórakoztató a fúziós energia bemutatása.

Létezik egy YouTube csatorna, ami „Kurzgesagt – In a Nutshell” néven fut, amiből a németesek és angolosok már tudhatják is, hogy miről szól.

A világot, az emberiséget, a gazdaságot, politikát, azaz nagyjából mindent érintő történésekről, folyamatokról, problémákról.

A videóba oltott infografika műfaja nem egyszerű terep: könnyű átcsúszni vicceskedésbe, ízléstelenségbe, de az is gyakran megesik, hogy egy-egy ilyen videó a tisztázás helyett még jobban összekuszálja a dolgokat. Az In a Nutshell nem ilyen, amit a videónkénti több milliós megtekintés is jól mutat – bár nem egy olyan YT alkotás van, ami attól még simán vállalhatatlan, hogy sokan látták.

A Kurzgesagt készítői legfrissebb, 6 perces művükben a fúziós energiával kapcsolatos tudnivalókat mutatják be, és olyan kérdéseket tisztáznak, hogy:

  • mi az a fúziós energia egyáltalán,
  • kik, hol, milyen sikerrel kísérleteznek egy ilyen energiaforrás létrehozásával,
  • milyen akadályai vannak a technológiának,
  • mely anyagok szükségesek a fúziós folyamatok beindításához,
  • illetve meghalunk-e mindannyian azonnal, ha egy ilyen erőművel valami bibi van?

Mindezt viccesen, pontosan, pörgősen. A videóhoz magyar felirat is készült, aminek a beállítási felülete a jobb alsó sarokban látható fogaskerék ikon mögött lelhető fel, aktiválni pedig az a mellett gombbal lehet. (Kivéve, ha eleve megjelenik, mert akkor nem kell állítani semmit.)

Kötelező Kurzgesagt videókat minden iskolába!

Nyitókép: gizmodo.com

Ajánlott videó

Olvasói sztorik