Tudomány

Tengeri uborkára vadászott, atombombát talált

24.hu
24.hu

2016. 11. 11. 12:10

A kanadai Brit Columbia partjainál búvárkodott az a férfi, aki egy több évtizede eltűnt amerikai nukleáris fegyvert találhatott meg.
Korábban a témában:

A Kanadai Királyi Tengerészet most megpróbálja kiemelni a rejtélyes tárgyat, hogy megbizonyosodjon róla, hogy az valóban a Mark 4-es bomba. A fegyvert 1950-ben engedték ki egy bombázóról, mielőtt a repülőgép lezuhant volna.

Sean Smyrichinsky épp egy vízalatti robogóval vadászott tengeri uborkákra a Pitt-sziget közelében, amikor megpillantotta a furcsa objektumot. A félbevágott bagel formájú, matrac nagyságú test felfedezése után a férfi egyből feljött a felszínre, és beszámolt társainak a különös felfedezésről. Smyrichinsky először azt hitte, egy UFO-t talált.

Miután kiért a partra, megpróbálta kideríteni, hogy mi lehetett a furcsa tárgy. Hallott egy történetet egy Convair 36-B bombázóról, amely Alaszkából indult el, majd Brit Columbia felett technikai okok miatt kigyulladt és lezuhant. A gép egy teszten vett részt, melynek során ellenőrizték, hogy elbírja-e azt a 4 900 kilogrammos bombát, amely a korábban Nagaszakinál is használt Kövér emberhez volt hasonló.

A hivatalos jelentés szerint a legénység ejtőernyők segítségével időben elhagyta a repülőt, míg maga a gép a Csendes-óceánba zuhant. Néhány évvel később azonban a szárazföld belsejében megtalálták a roncsokat. Az Egyesült Államok később beismerte, hogy elvesztette a repülő fedélzetén szállított fegyvert, ezzel a Mark 4-es lett az első bomba azon a listán, melyen az amerikai hadsereg a nukleáris fegyverekkel történt baleseteit jegyzi. A nyilvántartást később Törött nyíl kódnévvel látták el.

A gép tehát megkerült, egy rejtély azonban továbbra is maradt: vajon mi történhetett a bombával? Bár a legelterjedtebb elképzelés szerint a fegyver a felrobbant, mára sokkal valószínűbb, hogy még mindig ott van valahol az óceánban.

Miután Smyrichinsky értesült a repülő történetéről, rákeresett az interneten az érintett bombára, és a képtalálatok alapján megállapította, hogy hasonló testet látott az óceánban. Az, hogy valóban a Mark 4-esről van-e szó, a kiemelés után fog kiderülni.

Bár bizonyára nem megnyugtató atombombát találni a vízben, a szakértők szerint a férfi nem volt valódi veszélyben. A Mark 4-es ugyanis valószínűleg nem tartalmaz radioaktív anyagot, mivel csak egy teszthez használt modell volt.

Egyébként nem ritka, hogy valaki bombát találjon a hullámok alatt. Egyes becslések szerint 1919. és 1980. közt nagyjából 5 millió tonnányi vegyi fegyver tűnt el az óceánban.

(Via: Live Scince)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.