Tudomány

Most megnézheted, hogy készül a kis hópárduc

Persze most csendben elnézést kérünk a párduc-pártól, amiért párduc-párzásukat tudtukon kívül mutogatjuk, de ez az első ilyen, szóval történelmi esemény.

A BBC számára készít új természetfilm-sorozatot David Attenborough, és a Planet Earth II egyik fontos részében a Kasmír-hegységben forgattak. Az indiai szubkontinens északnyugati részén fekvő terület egy része 1000 méter feletti fennsík, a másikban pedig 2000 méter feletti hegyek sorakoznak. Itt honos a hópárduc, amelynek filmezése eleve kifejezetten nehéz feladat.

A rejtőzködő, nehezen megfigyelhető állatok filmre cserkészéséhez gyakran nagyon sokat kell várni olyan körülmények között, ami nem igazán kedvez az embernek, a klíma és a terep egyaránt nem túlzottan alkalmas arra, hogy csendben és egyszerre hatékonyan találják meg és kövessék a világ egyik legnehezebben megfigyelhető állatának egy példányát.

A stáb épp ezért 360 fokos kamerákat és úgynevezett “kamera-csapdákat” is alkalmazott, ezek olyan előre telepített felvevőkészülékek, amelyek mozgásérzékelés hatására aktiválódnak anélkül, hogy megzavarnák a lefilmezett állatot.

Ennek ellenére a BBC által feltöltött 360 fokos videóban egy hagyományos eszköz mentette meg a helyzetet, nem is akárhogyan. Az egyik sasszemű operatőr vett észre egy nőstény hópárducot egy kifejezetten távoli hegyoldalon, de szerencsére nála volt az egyik legnagyobb távolságot áthidalni képes objektíve, ezért egyszerűen kitámasztotta a kameráját és a “nehézágyút” felszerelve a völgy túloldaláról irányította az állatra. A siker pedig nem maradt el: feltűnt egy hím hópárduc is, majd pedig szépen nekifogtak az utánótlás megalkotásának, ami tudtukon kívül filmre is került.

A körbeforgatható videóban 2:58-tól látható az akció, ehhez mobilon addig kell a telefont forgatni, amíg a tájképbe ágyazott kisebb képen megjelennek az egymásba feledkezett hópárducok, böngészőben nézve a videót az egérrel forgathatjuk a képet a kívánt szögbe.

Ez esetben persze nem a huncutkodás volt a készítők célja, hópárducok esetében még sosem készült felvétel a vadon élő példányok párzásáról, márpedig a faj sok más állathoz hasonlóan kifejezetten veszélyeztetett, ezért minden utódnemzési kísérlet teljesen más okból örömteli. Persze a résztvevőknek annyira nem volt az, ha megfigyeljük, az akció végén a házimacskákhoz hasonlóan a nőstény azonnal rátámad a hímre és messzebb kergeti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik