Tudomány

Most megnézheted, hogy készül a kis hópárduc

24.hu
24.hu

2016. 11. 11. 12:01

Persze most csendben elnézést kérünk a párduc-pártól, amiért párduc-párzásukat tudtukon kívül mutogatjuk, de ez az első ilyen, szóval történelmi esemény.

A BBC számára készít új természetfilm-sorozatot David Attenborough, és a Planet Earth II egyik fontos részében a Kasmír-hegységben forgattak. Az indiai szubkontinens északnyugati részén fekvő terület egy része 1000 méter feletti fennsík, a másikban pedig 2000 méter feletti hegyek sorakoznak. Itt honos a hópárduc, amelynek filmezése eleve kifejezetten nehéz feladat.

A rejtőzködő, nehezen megfigyelhető állatok filmre cserkészéséhez gyakran nagyon sokat kell várni olyan körülmények között, ami nem igazán kedvez az embernek, a klíma és a terep egyaránt nem túlzottan alkalmas arra, hogy csendben és egyszerre hatékonyan találják meg és kövessék a világ egyik legnehezebben megfigyelhető állatának egy példányát.

A stáb épp ezért 360 fokos kamerákat és úgynevezett “kamera-csapdákat” is alkalmazott, ezek olyan előre telepített felvevőkészülékek, amelyek mozgásérzékelés hatására aktiválódnak anélkül, hogy megzavarnák a lefilmezett állatot.

Ennek ellenére a BBC által feltöltött 360 fokos videóban egy hagyományos eszköz mentette meg a helyzetet, nem is akárhogyan. Az egyik sasszemű operatőr vett észre egy nőstény hópárducot egy kifejezetten távoli hegyoldalon, de szerencsére nála volt az egyik legnagyobb távolságot áthidalni képes objektíve, ezért egyszerűen kitámasztotta a kameráját és a “nehézágyút” felszerelve a völgy túloldaláról irányította az állatra. A siker pedig nem maradt el: feltűnt egy hím hópárduc is, majd pedig szépen nekifogtak az utánótlás megalkotásának, ami tudtukon kívül filmre is került.

A körbeforgatható videóban 2:58-tól látható az akció, ehhez mobilon addig kell a telefont forgatni, amíg a tájképbe ágyazott kisebb képen megjelennek az egymásba feledkezett hópárducok, böngészőben nézve a videót az egérrel forgathatjuk a képet a kívánt szögbe.

Ez esetben persze nem a huncutkodás volt a készítők célja, hópárducok esetében még sosem készült felvétel a vadon élő példányok párzásáról, márpedig a faj sok más állathoz hasonlóan kifejezetten veszélyeztetett, ezért minden utódnemzési kísérlet teljesen más okból örömteli. Persze a résztvevőknek annyira nem volt az, ha megfigyeljük, az akció végén a házimacskákhoz hasonlóan a nőstény azonnal rátámad a hímre és messzebb kergeti.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 7.
A kormány bevándorlásról szóló plakátja a főváros VIII. kerületében, a Hungária körúton 2015. június 7-én. Több helyen megrongálták a plakátokat, ezért a Fidesz feljelentést tesz bűncselekményre felbujtás miatt. Németh Szilárd, az országgyűlési képviselője felszólította Szigetvári Viktort, az Együtt elnökét és párttársait, hogy "ne uszítsák tovább az embereiket ilyen agresszív és törvénytelen cselekedetek elvégzésére".
MTI Fotó: Marjai János
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.