Tudomány

Hatalmas “tavat” találtak egy bolíviai vulkán alatt

Az Uturuncu egy hatalmas kopár vulkán, amely a Bolíviai-magasföldön emelkedik. Mélyen a hegy alatt azonban nem csak forró magmát találni.

Bár a hírek egy hatalmas “tóról” számolnak be, valójában nincs összefüggő vízfelület az Uturuncu alatt. Egyszerűen arról van szó, hogy a hegy környékének olvadt kőzeteiben nagy mennyiségű oldott víz található. A jelenség nem ritka, több hasonló vulkánnál is fellelhető a folyadék, ugyanilyen formában. A meglepő éppen ezért nem maga a “tó” létezése, hanem annak gigantikus mérete.

Jon Blundy, a Bristoli Egyetem kutatója és a vulkán alatti víz feltárásán dolgozó szakember szerint az Uturuncu környékén nagyjából kétszer annyi folyadékot találtak, mint amennyit elvártak volna. A számítások alapján a hegy vízkészlete elegendő lenne ahhoz, hogy megtöltse a kanadai-amerikai határánál található Felső-tó medencéjét.

Blundy csapat műholdas és szeizmikus mérések segítségével térképezte fel a vulkán mélyét. A kutatás során a szakértők nagyjából 15 kilométerrel a felszín alatt egy olyan anomáliát találtak, melyben a szeizmikus jelek lelassultak, míg az elektromos vezetőképesség megnövekedett.

Később a kutatók a vulkán egyik régi kitöréséből származó andezittel modellezték le az Uturuncut. A laboratóriumban különböző hőnek és nyomásnak tették ki a kőzetet, hogy megfigyeljék annak vezetőképességét. A kísérlet után a szakértők arra jutottak, hogy a mélyben egy természetes víztározónak kell lennie.

A vulkánok sok esetben nem olyanok, mint ahogy azt az iskolai ábrák magmakamrás modelljei mutatják. Bizonyos esetekben a tűzhányó alatt a mélyben a nagy nyomás és hő hatására olyan kevert zóna jön létre, amely félig szilárd, félig folyékony kőzetekből áll. A folyékony és a gáznemű anyagok azonban sokszor beragadnak a még mindig szilárd halmazállapotú sziklába.

Az Uturuncu alatt található ilyen zóna nagyjából 10 százalékban folyadék, melynek egy része oldott víz. A mérések alapján az olvadt kőzetek körülbelül 25 százalékát víz teszi ki, ez magyarázatot ad a jó vezetőképességre.

Blundy csapatával kiszámolta, hogy a mélyben lévő, nagyjából 6 millió év alatt összegyűlt víz hány köbkilométert tesz ki. A számítás szerint a folyadék épp elég lenne ahhoz, hogy megtöltse a Nagy-tavak közül a legnagyobb, azaz a Felső-tó medencéjét.

Az Uturuncu körülbelül 250 ezer éve nem tört ki, a tűzhányó körüli enyhe aktivitás minden bizonnyal annak tudható be, hogy az olvadt kőzet fokozatosan kiszorul a talajból. Egyelőre nem tisztázott, hogy ez a jelenség előrejelzi-e a vulkán ébredését.

(Via: Live Science)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik