Tudomány

Egy fontos dolgot már rég kikapcsoltak Amerikában

Valami olyasmit, ami Európában még működik. Igaz, ennek tényleg semmi köze Trumphoz, de igazol egy kedvelt összeesküvés-elméletet.

A világban van jó pár olyan összeesküvés-elmélet, ami azt próbálja vázolni, mennyire tehetetlen az ember a világgal szemben. Például hiába nyomjuk meg a zebránál az “átkelnék” gombot, az igazából nem is befolyásolja a közlekedési lámpák működését, csak placebo, hogy nyugalomban várakozzon a jónép. Vagy például hiába nyomkodjuk a liftben az ajtót csukó gombot, az csak világítani fog megnyugtatóan, de az ajtó maga akkor záródik, amikor kedve tartja. Na, ez utóbbi az Egyesült Államokban már tényleg így van.

A Nemzeti Felvonóipari Szövetség (bizony, ilyen is van) ugyanis nemrég nyilvánosságra hozta, hogy a liftajtókat záró gomb már jó ideje nem működik az Államokban, egész konkrétan 1990-ben köteleztek arra minden kapcsolódó szolgáltatót, üzemeltetőt és gyártót, hogy ezt a gombot “kössék ki” a rendszerből.

Az ok egy olyan törvénycsomag volt, amelyben a fogyatékkal élők közlekedésének és életének könnyítésével kapcsolatos rendelkezéseket gyűjtöttek össze. Ezek egyike kimondja, hogy a felvonókba olyan automatikus rendszereket kell beépíteni, amelyek biztosítják az ajtók nyitva tartását legalább annyi ideig, hogy egy kerekesszékes, vagy más járást segítő kiegészítővel élő utas is könnyen és biztonsággal be tudjon szállni.

Szóval odakint tényleg hiába nyomkodnánk az ajtózáró gombot: az ajtó akkor csukódik, amikor ő szeretne.

A Philadelphia-i Drexel Egyetem pszichológia professzora, John Kounios szerint az ilyen, úgynevezett “fehér hazugságokat” máskor is használták már, és igazából fontosak az ember lelki egyensúlya szempontjából. Ha ugyanis megnyomhatunk egy gombot, ami után valami történik, és azt hisszük, a kettő összefügg, azt az érzetet adja, hogy mi irányítjuk az eseményeket. Ha ugyanis az ember azt érzi, hogy tehetetlen egy bizonyos szituációban, az depresszív érzetekhez vezethet.

Európában egyelőre nincs ilyen szabály, legalábbis nem tudni arról, hogy a liftajtókat záró gombokat errefelé is csak dísznek használnák a gyártók. Aztán persze ki tudja. Lehet szépen erről is elméleteket gyártani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik