Tudomány

A Harvard kutatói megtalálhatták a tudatosság fizikai eredetét

24.hu
24.hu

2016. 11. 08. 18:57

Az emberiség sosem értette meg igazán a tudatosságot. Hiába a modern tudományágak, így például a neurológia fejlődése, máig nem tudjuk pontosan, honnan származik és miként jött létre.

A Harvard kutatói Michael Fox vezetésével most úgy gondolják, megtalálták a tudatosság fizikai forrását, három különböző agyi régióban. A felfedezés hatalmas áttörés lehet, hiszen nem csupán saját létünkkel kapcsolatban tartogat fontos információkat, hanem a vegetatív állapotban lévő emberek kezelésére is kínálhat megoldást.

A tudatot általában két kritikus összetevő, az éberségi szint, illetve a tartalom alapján határozzák meg. A kutatók már korábban is kimutatták, hogy az agytörzs az éberség – azaz az ébrenlét, a szívverés, a légzés – szabályozásáért felelős. A tartalom, azaz a tudatosság viszont már jóval megfoghatatlanabb a szakértők számára. A legtöbb kutató csak addig jutott el, hogy valahol a kéregben kell keresni az eredetét.

A Harvard csapata most azonban választ találhatott a kérdésekre. Foxék nem csupán az agytörzs egy pontos régiójáról, hanem a kéreg két részéről is kimutatták, hogy kulcsszerepet játszik a tudat kialakulásában.

A kutatók ehhez 36 sérült agytörzzsel diagnosztizált kórházi beteget vizsgáltak meg – az alanyok közül 12 kómában, tehát nem tudatos állapotban volt. A szakértők feltérképezték az agytörzset, hogy megtudják, mi az oka annak, hogy egyes páciensek a sérülés ellenére továbbra is tudatuknál maradtak.

Az elemzés kimutatta, hogy az agytörzs egy kis területe, a híd hátsó része, azaz a tegmentum pontis sérülése szignifikánsan összefügg a kómával. A 12 tudattalan betegből 10-nél volt sérült ez a bizonyos rész, míg a 24 tudatos beteg esetében csupán 1-nél. Ez azt bizonyítja, hogy bár a terület kulcsszerepet játszik a tudat kialakulásában, más tényezők is fontosak lehetnek.

A csapat ezért az egészséges emberi agy térképét kezdte el vizsgálni, melyen az összes általunk ismert kapcsolat látható. A kutatók meg is találták azt a két régiót, amely közvetlenül kapcsolódik a tegmentum pontishoz, így valószínűleg a tudat létrejöttében is fontos szerepet játszanak. Az egyik érintett terület a bal anterior insula, míg a másik az anterior cingularis cortex. Korábbi kutatások mindkét régiót kapcsolatba hozták már az éberséggel és a tudatossággal, de ez az első tanulmány, amely az agytörzzsel való viszonyát is bemutatja.

Hogy ellenőrizzék az eredményeiket, a szakértők 45 kómában, vagy vegetatív állapotban lévő beteg agyát elemezték fMRI-vel. A felvételek az elvárásnak megfelelően kimutatták, hogy a három régió kapcsolata nem megfelelő egyik alanynál sem.

A felfedezés mindenképp fontos, de azt Foxék is elismerték, hogy további kutatásokra lesz szükség elméletük alátámasztására. Ha bebizonyosodik, hogy a Harvard csapata nem tévedett, akkor az eredmények áttörést hozhatnak a kómában, illetve vegetatív állapotban lévő páciensek kezelésénél.

(Via: ScienceAlert)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.