Tudomány

Így néz ki egy óceáni hulladékból újrahasznosított Adidas-csuka

Az Adidas cipői nem hulladékok, de abból készülnek, és hamarosan kaphatóak.

A tavalyi évben az Adidas bemutatott egy olyan csukát, ami az óceánból kihalászott hulladékból készült, most pedig eljutott odáig a cég, hogy kereskedelmi forgalomba is kerüljenek a cipők: 7000 pár, 200 dolláros áron.

Műanyagból sportcipő

A projekt egy környezetvédő csoporttal, a Parley for the Oceans-szel karöltve válhatott valóra, és ezzel mindamellett, hogy nem csupán jelzésértékűen tesznek a környezetért, felhívják arra is a figyelmet, hogy amit csinálunk szemetelés terén, az nagyon nem jó.

adidas_ocean_szemet_cipo

Összetételét tekintve minden egyes cipő 5 százalék újrahasznosított poliészterből, és 95 százaléknyi, a tengerből kikerült műanyaghulladékból készül, míg minden egyes párhoz 11 műanyag flakonra van szükség.


Sőt, ha ez még nem lenne elég, a talp, a fűzők, valamint a bélés is újrahasznosított anyagokból készül, ezzel pedig a Parley x adidas UltraBOOST Uncaged nevű sportcipő valóban nagyon környezetbarát termék. Ugyanakkor míg az eredeti koncepció szerint a cipők 3D nyomtatással készültek volna, úgy tűnik, a tömeggyártásra valamilyen másfajta megoldást választott a cég, de azt nem árulta el, hogy mit, csak annyit mondott, “új technológia”. Mindemellett érdemes megemlíteni Cyrill Gutsch a Parley for the Oceans alapítójának gondolatait:

Senki nem tudja egyedül megmenteni az óceánokat. Mindannyian szerepet játszhatunk a megoldásban…a vásárlók pedig felgyorsíthatják a változás folyamatát.

Az Adidas a fociba is beviszi a tengeri hulladékot

A gyártó nem csupán hulladékcipőkben utazik, hanem a Bayern München és a Real Madrid számára olyan mezeket biztosít, melyek szintén a tengerekből kihalászott hulladékból készülnek. Habár most még mind a mezekből, mind a cipőkből kevés van, a cégnek feltett szándéka, hogy idővel teljes mértékben átállnak a szemétalapú újrahasznosításra, ami egy ekkora volumenben dolgozó óriásnál már nem elhanyagolható mennyiség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik