Tudomány

A 2015-ös rekordmeleg már a mi életünkben átlagossá válhat

24.hu
24.hu

2016. 11. 07. 21:25

2015-ben számtalan melegrekord dőlt meg, sokszor jelentősen megelőzve a korábbi csúcshőmérsékletet. Az előrejelzések alapján azonban a közeljövőben az ilyen időjárást nem rekordként, hanem átlagosként fogjuk jellemezni.
Korábban a témában:

Amikor a klímaváltozásról folyik a vita, sokszor kerül elő egy kifejezés: az “új norma”. Érdekes módon azonban eddig nem lett definiálva ez az igen gyakran használt fordulat. Éppen ezért Sophie Lewis, az Ausztrál Nemzeti Egyetem kutatója úgy döntött, pontos magyarázatot ad a kifejezésre.

A szakember szerint új időjárási normáról akkor beszélhetünk, ha a jövőbeli anomáliák méretükben és intenzitásukban legalább 50 százalékkal nagyobbak a vizsgált időszak hasonló jelenségeihez képest. Ha 2015-öt vesszük alapul, az új norma az lesz, ha az elkövetkező években az átlaghőmérsékletek fele meghaladja a 2015-ös év adatait.

Lewis szerint a definíció nem csak globális szinten működik. A szakember úgy gondolja, a meghatározás akár kisebb területek – például egy város – esetében is alkalmas arra, hogy segítségével jellemezzék a helyi időjárás alakulását.

A definíciót alkalmazva Lewis 11 különböző klímamodellt használt fel, hogy megtudja, a 2015-ös rekord meleg milyen körülmények közt válik majd regionális, illetve globális szinten új átlaggá. A legtöbb számítás alapján ez 2020. és 2030. közt fog megtörténni, és csupán egyetlen olyan modell volt, amely szerint a normává válás csak 2040. után fejeződik majd be. Mivel 2016. már melegebb a tavalyi évnél, úgy tűnik, az előrejelzésnek megfelelően haladunk.

Tökéletes jóslat természetesen nem létezik. Könnyen elképzelhető, hogy egy előre nem ismert jelenség – mondjuk egy nagyobb vulkánkitörés – alaposan felborítja majd az időjárás alakulását. A legfontosabb tényezőt azonban nem a természetnél, hanem nálunk kell keresni.

Lewis úgy gondolja, az ember éghajlatot befolyásoló tevékenységei, mint amilyen a szén-dioxid kibocsátás is, jelentős hatással lesznek az időjárási változásokra. Ha nem kezdünk valamit ezzel a problémával, a 2015-ös rekord minden bizonnyal hamar új normává fog válni. Ez ugyanakkor azt is jelenti, hogy megfelelő intézkedések mellett elkerülhetjük a problémát.

Amennyiben regionális szinten helyén kezelik a klímaváltozás kérdését, létrejöhetnek olyan kivételek, melyek eltérnek a globális helyzettől. Lewis szerint ez úgy lehetséges, hogy míg egy városban egyik napról a másikra akár 10 Celsius-fokos hőmérsékletbeli különbség is kialakulhat, addig egy ország, vagy éppen a világ szempontjából ez a helyi szinten jelentős eltérés nem kimutatható.

Az új időjárási norma kialakulásának elkerülése mindenképp fontos feladat lesz, hiszen az átlaghőmérséklet drasztikus növekedése visszafordíthatatlan problémákhoz vezet.

(Via: IFL Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

On 20.07.2017 more than 10000 people protested in front of the presidential palace in Warsaw against the ongoing process of changing the judicial system of the country. - NO WIRE SERVICE - Photo: Jan A. Nicolas/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.