Tudomány

A 2015-ös rekordmeleg már a mi életünkben átlagossá válhat

2015-ben számtalan melegrekord dőlt meg, sokszor jelentősen megelőzve a korábbi csúcshőmérsékletet. Az előrejelzések alapján azonban a közeljövőben az ilyen időjárást nem rekordként, hanem átlagosként fogjuk jellemezni.

Amikor a klímaváltozásról folyik a vita, sokszor kerül elő egy kifejezés: az “új norma”. Érdekes módon azonban eddig nem lett definiálva ez az igen gyakran használt fordulat. Éppen ezért Sophie Lewis, az Ausztrál Nemzeti Egyetem kutatója úgy döntött, pontos magyarázatot ad a kifejezésre.

A szakember szerint új időjárási normáról akkor beszélhetünk, ha a jövőbeli anomáliák méretükben és intenzitásukban legalább 50 százalékkal nagyobbak a vizsgált időszak hasonló jelenségeihez képest. Ha 2015-öt vesszük alapul, az új norma az lesz, ha az elkövetkező években az átlaghőmérsékletek fele meghaladja a 2015-ös év adatait.

Lewis szerint a definíció nem csak globális szinten működik. A szakember úgy gondolja, a meghatározás akár kisebb területek – például egy város – esetében is alkalmas arra, hogy segítségével jellemezzék a helyi időjárás alakulását.

A definíciót alkalmazva Lewis 11 különböző klímamodellt használt fel, hogy megtudja, a 2015-ös rekord meleg milyen körülmények közt válik majd regionális, illetve globális szinten új átlaggá. A legtöbb számítás alapján ez 2020. és 2030. közt fog megtörténni, és csupán egyetlen olyan modell volt, amely szerint a normává válás csak 2040. után fejeződik majd be. Mivel 2016. már melegebb a tavalyi évnél, úgy tűnik, az előrejelzésnek megfelelően haladunk.

Tökéletes jóslat természetesen nem létezik. Könnyen elképzelhető, hogy egy előre nem ismert jelenség – mondjuk egy nagyobb vulkánkitörés – alaposan felborítja majd az időjárás alakulását. A legfontosabb tényezőt azonban nem a természetnél, hanem nálunk kell keresni.

Lewis úgy gondolja, az ember éghajlatot befolyásoló tevékenységei, mint amilyen a szén-dioxid kibocsátás is, jelentős hatással lesznek az időjárási változásokra. Ha nem kezdünk valamit ezzel a problémával, a 2015-ös rekord minden bizonnyal hamar új normává fog válni. Ez ugyanakkor azt is jelenti, hogy megfelelő intézkedések mellett elkerülhetjük a problémát.

Amennyiben regionális szinten helyén kezelik a klímaváltozás kérdését, létrejöhetnek olyan kivételek, melyek eltérnek a globális helyzettől. Lewis szerint ez úgy lehetséges, hogy míg egy városban egyik napról a másikra akár 10 Celsius-fokos hőmérsékletbeli különbség is kialakulhat, addig egy ország, vagy éppen a világ szempontjából ez a helyi szinten jelentős eltérés nem kimutatható.

Az új időjárási norma kialakulásának elkerülése mindenképp fontos feladat lesz, hiszen az átlaghőmérséklet drasztikus növekedése visszafordíthatatlan problémákhoz vezet.

(Via: IFL Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik