Tudomány

20 év után végre elkészült a James Webb űrtávcső

24.hu
24.hu

2016. 11. 04. 12:22

20 évvel ezelőtt kezdték el megtervezni azt az új generációs űrtávcsövet, melyet később James Webbről neveztek el. Most a NASA bejelentette, hogy az űrteleszkóp végre elkészült, készen áll a tesztekre.
Korábban a témában:

A Hubble űrtávcső sikerein felbuzdulva 1996-ban határozta el a NASA, hogy létrehoz egy sokkal modernebb eszközt. A projektbe aztán bekapcsolódott az Európai- és a Kanadai Űrügynökség is, így vált igazán jelentőssé a program. A tervezett teleszkópot 2002-ben nevezték el a NASA második igazgatójáról, James Webbről.

Az új űrtávcső nagyjából fele annyit nyom, mint elődje, optikája viszont sokkal fejlettebb: a nagyobb átmérőnek és a modern szerkezetnek köszönhetően hatszor nagyobb a fénygyűjtő területe.

A távcső tulajdonságai alapján képes lesz arra, hogy felkutassa a nem sokkal az ősrobbanás után létrejött csillagok és galaxisok fényét. Az eszköz emellett a galaxisok, a csillagok és a bolygórendszerek kialakulását és fejlődését, valamint az élet eredetét is vizsgálni fogja.

A tervek szerint a James Webb űrtávcső sokkal mélyebben és nagyobb területen tudja majd megmutatni az univerzumot, mint amire a Hubble valaha is képes volt.

A sok pozitívum ellenére azonban van egy kényelmetlen körülmény is. A korábbi űrtávcsővel ellentétben az új szerkezetet megközelíthetetlenül messze fog állomásozni, emiatt a kutatók nem tudják majd felkeresni, hogy kijavítsák a küldetése során jelentkező problémákat. Éppen ezért a kilövés előtt igen komoly tesztsorozaton kell átesnie.

Első körben azt fogják megvizsgálni, miként bírja az eszköz a kilövés mostoha körülményeit: a Goddard Űrközpontban a teleszkópot erős rázkódásnak és 150 decibeles zajnak fogják kitenni. Ezután a Johnson Űrközpont következik, ahol a távcső különböző eszközeinek fagyálló képességét tesztelik majd. Ha a szerkezet megfelelt az elvárásoknak, előbb hozzáillesztik azt a modult, amely a fedélzeti számítógépet és a kommunikációs eszközöket tartalmazza, majd felszerelik rá a teniszpálya méretű pajzsot.

Mire a James Webb űrtávcsőt a Francia Guyanában található kilövőállomásra érkezik, az értéke már nagyjából 10 milliárd amerikai dollár lesz. Eddig a költségvetés és a projekt is a terv szerint halad, de ahhoz, hogy ez így is maradjon, a tesztsorozatba sem csúszhat hiba.

Ha az űrtávcső végre a helyére kerül, a Hubble teleszkóppal együtt elképesztő kilátást fog biztosítani a világegyetemre.

(Via: Popular Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.