Tudomány

Milyen volt a vaskori sör? Itt a válasz

Egy vaskori üst segítségével sikerült rekonstruálni egy 2 500 éves italt. Úgy tűnik, a korabeli sörfogyasztók igazi ínyencek voltak.

Kutatók egy csoportja egy Milwaukee-i sörfőzde segítségével hozta létre az ősi sört. A recept helyreállításához egy németországi vaskori temetőből előkerült üstöt használtak fel, melyben sikerült megtalálni a korabeli alkoholos ital maradványait.

Az összetevők megtalálása csak a szerencsének köszönhető, ugyanis a környék savas talajában a legtöbb szerves anyag – így a csontok is – feloldódtak, és csupán a vaseszközök, illetve az azokban található minták egy része maradt meg épen. Az edény, amely időszámítás előtt 400-450. közt keletkezett, valószínűleg tele volt ősi mézborral, amikor a holtest mellé temették. Mára azonban csak az ital halvány nyomait lehet kimutatni.

Bettina Arnold, a Wisconsin-Milwaukee-i Egyetem kutatója és a rekonstrukció vezetője szerint az egyik sírban megtalált maradványok alapján a halottat nagyjából 14 liter alkoholos itallal hantolták el. A jelek arra utalnak, hogy a férfi már életében is kiemelt személy lehetett, ezért volt fontos, hogy a túlvilágon is pompában, kényelmesen élhessen.

A szakértő hozzátette, könnyen elképzelhető, hogy a vaskori emberek a halál után hatalmas mulatságokra számítottak, ezért volt szükség a nagy mennyiségű ital eltemetésére.

Arnold egy csapat paleobotanikust is bevont a munkába, hogy elemezzék a maradványokat és rekonstruálják az ősi sör receptjét. A kutatók szerint az ital a ma is ismert braggotra hasonlít, amely a maláta- és a mézsör egyfajta keveréke. A vaskori sör azonban a modern italtól eltérően az árpa és a méz mellett egy gyógynövényt, a réti legyezőfüvet, valamint mentát is tartalmazott.

A rekonstruált recept alapján az italt végül egy mézsörkészítésben járatos Milwaukee-i sörfőzde, a Lakefront Brewery hozta létre. Az édes itókát a szerencsések meg is kóstolhattak október 22-én a helyi tudományos fesztiválon.

(Via: Live Science)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik