Tudomány

Milyen volt a vaskori sör? Itt a válasz

24.hu
24.hu

2016. 11. 03. 12:55

Egy vaskori üst segítségével sikerült rekonstruálni egy 2 500 éves italt. Úgy tűnik, a korabeli sörfogyasztók igazi ínyencek voltak.
Korábban a témában:

Kutatók egy csoportja egy Milwaukee-i sörfőzde segítségével hozta létre az ősi sört. A recept helyreállításához egy németországi vaskori temetőből előkerült üstöt használtak fel, melyben sikerült megtalálni a korabeli alkoholos ital maradványait.

Az összetevők megtalálása csak a szerencsének köszönhető, ugyanis a környék savas talajában a legtöbb szerves anyag – így a csontok is – feloldódtak, és csupán a vaseszközök, illetve az azokban található minták egy része maradt meg épen. Az edény, amely időszámítás előtt 400-450. közt keletkezett, valószínűleg tele volt ősi mézborral, amikor a holtest mellé temették. Mára azonban csak az ital halvány nyomait lehet kimutatni.

Bettina Arnold, a Wisconsin-Milwaukee-i Egyetem kutatója és a rekonstrukció vezetője szerint az egyik sírban megtalált maradványok alapján a halottat nagyjából 14 liter alkoholos itallal hantolták el. A jelek arra utalnak, hogy a férfi már életében is kiemelt személy lehetett, ezért volt fontos, hogy a túlvilágon is pompában, kényelmesen élhessen.

A szakértő hozzátette, könnyen elképzelhető, hogy a vaskori emberek a halál után hatalmas mulatságokra számítottak, ezért volt szükség a nagy mennyiségű ital eltemetésére.

Arnold egy csapat paleobotanikust is bevont a munkába, hogy elemezzék a maradványokat és rekonstruálják az ősi sör receptjét. A kutatók szerint az ital a ma is ismert braggotra hasonlít, amely a maláta- és a mézsör egyfajta keveréke. A vaskori sör azonban a modern italtól eltérően az árpa és a méz mellett egy gyógynövényt, a réti legyezőfüvet, valamint mentát is tartalmazott.

A rekonstruált recept alapján az italt végül egy mézsörkészítésben járatos Milwaukee-i sörfőzde, a Lakefront Brewery hozta létre. Az édes itókát a szerencsések meg is kóstolhattak október 22-én a helyi tudományos fesztiválon.

(Via: Live Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.