Tudomány

Szúnyog-orgia vet véget a járványoknak

Egy hatalmas szúnyogos szexparti után vissza lehet szorítani a Zika-vírus terjedését. De azért akadnak még kérdések.

A szúnyogokat alapvetően haszontalan jószágoknak tartjuk, hiszen csak a vérünket szívják, járványokat terjesztenek,  meg éjszaka a fülünkbe zúgnak, amitől nem lehet normálisan aludni. Ám Brazíliában azt remélik, ha genetikailag módosított szúnyogok milliói csapnak egy hatalmas utódnemző bulit, akkor ezzel kiirtják majd az összes konkurens társukat.
Ez egy olyan ország esetében, ami a Zika-vírus és a dengue-láz árnyékában él, igen komoly előrelépés lehetne a fertőzés visszaszorítása érdekében.

A Phys cikke szerint a brazil Piracicaba városában lévő, Oxitec tulajdonú “gyárban” géntechnológiával módosított hímszúnyogokat állítanának elő, melyek a párosodás során átadják a genetikai hibát, melynek segítségével megakadályozható a fertőzések terjedése a szúnyogok pusztulásával. Az Oxitec már 2011 óta végez kísérleteket a témával kapcsolatban, és azt tapasztalták, hogy a nőstényszúnyogok 90 százaléka csőbe húzható ezzel az eljárással, ám a cég éppen csak most kapta meg az engedélyt az eljárás “publikus” használatára.

Aedes aegypti OX513A szúnyoglárvák
Aedes aegypti OX513A szúnyoglárvák

Hatvanmillió szúnyog egyetlen hét alatt

Jelenleg még csak Piracicaba az egyetlen olyan település, ami úgy döntött, beszáll a programba, és 1,1 millió dolláros szerződést kötött a céggel, az elkövetkezendő négyéves periódusra. Cserébe az Oxitec hetente 60 millió módosított szúnyoggal tudja elárasztani a környéket, ami a 360 000 fős város tekintetében fejenként 27 vérszívót jelent.

Három alapvető tényező van ezeknek a betegségeknek az átvitelében: a szúnyogok, a vírus, és az ember. Amit itt csinálunk, annyi, hogy kiirtjuk a vírusfaktorként tevékenykedő szúnyogokat, ez pedig megszünteti a betegséget

– válaszolta Karla Tepedino az AFP News kérdésére. Ami önmagában tényleg remek dolog, ám azt nem tudni, hogy az egészségre gyakorolt rövidtávú hatás mellett hosszabb időintervallumban milyen problémákat okozhat az ökoszisztémában a szúnyogok kipusztítása. Ezt ugyanis nem nagyon vizsgálta senki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik