Tudomány

Tárgyalni kezdenek az atomfegyverek betiltásáról

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 10. 28. 06:34

Az ENSZ tagállamai elfogadták, hogy a jövő évben kezdődjenek általános tárgyalások az atomfegyverek betiltásáról. A döntést a világszervezet leszerelési és nemzetközi biztonsági bizottságában hozták meg, helyi idő szerint csütörtökön. A tagállamok közül 123-an támogatták, 38-an ellene szavaztak, 16-an pedig tartózkodtak. A konferencia kezdetét 2017. márciusára tervezik.

Az ellenszavazatokat az olyan nukleáris hatalmak adták le, mint az Egyesült Államok, Oroszország, Franciaország és Nagy-Britannia, valamint a NATO számos tagállama és Izrael. Elutasította az indítványt Japán is, az egyetlen ország, amelyet atomtámadás ért.

A nukleáris hatalmak ellenkezése nem jósol gyors sikert, de a határozat kezdeményezői mindenképpen nyomást akartak gyakorolni rájuk, hogy lendületbe hozzák a leszerelést, amely jelenleg holtponton van.

A határozat bevezetője hangsúlyozza, hogy

a jelenlegi nemzetközi hangulat miatt még sürgetőbb, hogy többet tegyenek ezen fegyverek leszereléséért és azért, hogy ne terjedjenek tovább.

A bizottsági döntést a Közgyűlés egésze elé terjesztik decemberben, de a többség biztos reményében már most kitűzték két tárgyalási forduló időpontját: az első március 27-től 31-ig, a második június 15-től július 7-ig fog tartani. Mindkettő New Yorkban lesz.

Az ENSZ hét évtizede figyelmeztet az atomfegyverek veszélyeire, és az egész világon kampányolnak ellenük a civilek. Ma az országok többsége elhatározta, hogy betiltja ezeket a fegyvereket – mondta Beatrice Fihn, az egyik ilyen célú nemzetközi mozgalom (ICAN) igazgatója.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.