Tudomány

Meg vannak számlálva az óraátállítás napjai, már Valenciában is ellene

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 10. 28. 12:12

A Baleár-szigetek parlamentje után a valenciai autonóm közösség törvényhozása is úgy döntött: nem akar téli időszámítást, és kéri a spanyol központi kormányt, hogy nyisson társadalmi vitát a témáról.

A kelet-spanyolországi régió képviselőinek érvei ugyanazok, mint a baleáriaké: az óraátállítás után nagyon korán sötétedne, így a napi kötelezettségek elvégzése után kevesebb idő jutna a világosban, szabad levegőn eltöltött szabadidőre.

A valenciai autonóm közösség számára társadalmi és gazdasági előnyt jelentene, hogy nem lenne téli időszámítás, véli a helyi parlament.

A Baleár-szigeteken elfogadott nyilatkozatban a képviselők arra is kitértek, hogy a napfény hiánya negatívan hat az egészségre és a lelkiállapotra, valamint olyan betegségekért felelős, mint például a depresszió vagy az álmatlanság.

Ők azt is kérték a spanyol kormánytól, hogy hagyja jóvá számukra az állandó nyári időszámítást.

A spanyol ipari, energiaügyi és turizmusért felelős minisztérium álláspontja az, hogy nem lehet egyoldalúan módosítani az időszámítást, mert azt európai szinten, uniós irányelvek szabályozzák.

Spanyolország egy időzónában van Magyarországgal, az órákat vasárnap hajnali háromkor kell egy órával visszaállítani a téli időszámításnak megfelelően.

(MTI)

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.