Tudomány

Ha ma még nem látott Marsba csapódott űrszondát, akkor ezt figyelje!

Nagyot puffant a Mars felszínén nemrég az Európai Űrügynökség leszállóegysége, és a NASA képei alapján látszik, hogyan és hova zuhant le.

A héten a Mars felszínének kenődött az Európai Űrügynökség (ESA) ExoMars szondájának Schiaparelli leszállóegysége, valószínűleg pár elvesztegetett eurót okozva a résztvevő államoknak. Az ESA most nyilvánosságra hozta az amerikai NASA műholdjának, a Mars Reconnaissance Orbiternek az október 25-i felvételeit a becsapódás helyéről, ami így néz ki:

Forrás: NASA/ESA
Forrás: NASA/ESA

Középen látszik a legnagyobb darab becsapódási krátere, a kép jobb felső sarkában az elülső hővédő pajzs, alul pedig a fékezőernyő és a hátsó pajzs látható. A leszállóegység egy 15×40 méteres sávot szántott a Mars talajába, a végén pedig egy 2,4 méter átmérőjű, 50 centi mély kráterben állapodott meg. Akad még a képeken több folt, amit elemeznek a szakértők, mert nem egyértelmű, a Schiaparelli melyik darabja az.

Forrás: NASA/ESA
Forrás: NASA/ESA

A leszállóegységnek a fékezőrakétái se működtek elég ideig és a fékezőernyője se nyílt ki időben, ezért ha nem is óriási sebességgel, de a Marsnak csapódott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik