Tudomány

Jöhet végre a tényleg hatásos fogyókúra

A fogyókúra mit sem ér, ha nem veszünk vért magunktól. Onnantól azonban sokkal nagyobb az esély a sikerre, mintha egész nap csak "light" címkés biofényt ennénk.

A túlsúly lefaragása a fejlett világ egyik legnagyobb üzlete, és hihetetlen pénzeket megmozgató iparág, bár aki valaha is vett bármilyen light, extra kalóriaszegény, bionatúrvegafénykúrás ételt, az tudja nagyon jól, hogy miről van szó. Az elmúlt évtizedekben a fogyókúrák irányvonala az volt, hogy a fehérjét kell a középpontba helyezni, miközben ellenségnek tekintjük a zsírt és a szénhidrátot, valamint csökkentjük a kalóriabevitelt. Egy amerikai startup most valami olyasmin dolgozik, ami egészen új megvilágításba helyezi a diétát, mert szerintük alapvetően az a baj, hogy

nincs olyan fogyókúra, ami mindenkinek egyformán jó lenne. A személyre szabott program ellenben figyelembe veszi az adott illető DNS-ét, és ennek alapján hoz létre egyénre szabott élelmiszertervet, melyeket ki is szállítanak az otthonunkba.

Ezt állítja a Habit nevű, most indult vállalkozás, melynek valódi működése majd 2017 elején kezdődik meg. Szerintük minden fogyókúra mögött az áll, hogy a kalóriák számát csökkentjük, ám egyre több kutatás állapítja meg, hogy az azonos élelmiszerek eltérő hatással vannak az emberek szervezetére. Tehát míg egyiküknél valóban csökken a bevitt kalória, és elindulnak a várt folyamatok, addig másnál nem feltétlen történik meg mindez, ezért mindenféleképpen ragaszkodni kell a
személyre szabott táplálkozásgenomikához, tehát elemezni kell a DNS-t, és így kigondolni, hogy milyen ételek válthatják ki az elvárt hatást.Alan Green gyermekorvos és tanácsadó szerint a legtöbb fogyókúra egy kaptafára készül, és a vége sokszor kudarccal végződik. Éppen ezért az első feladat, hogy megértsük a saját biológiánkat, és ehhez mérten szükséges kialakítani a tervet, és sikerre vinni a próbálkozást abban az iparágban, ami bár sok pénzt mozgat, de a legtöbb végfelhasználó mégis elbukik benne.

Adj vért, fogyókúrát mentesz!

A Habit genetikai markerek alapján fogja összeállítani az étrendet, ehhez azonban szükség van az egyén vérmintájára, amit neki magának kell levenni (ehhez megkapja a szükséges eszközöket), és elküldeni a hozzá legközelebbi laborba. Az innen visszakapott eredmények birtokában a Habit már meg tudja mondani, hogy mit, és milyen mennyiségben kell fogyasztani, sőt, ezeket az ételeket oda is szállítja a fogyózó ajtaja elé. Meg sem kell mozdulni, pedig az is segítene néhány kalóriát elégetni.

Forrás: Habit
Forrás: Habit

Ám ha ez nem lenne elég, még a folyadékok terén is segít eligazodni a cég, ami azzal kezdődik, hogy a vásárló kap egy igazi, amerikai étrendnek megfelelő koktélt, tele zsírokkal, szénhidrátokkal, cukrokkal, és ha megitta, egy újabb vérmintát kell vennie, amelyből a cukorszintet és a lipid szintjét állapítják meg. Végezetül a magasság, testsúly, életviteli szokások alapján kialakításra kerül a ténylegesen személyre szabott étkezési terv, ami már leginkább megfelel az egyén igényeinek, és lehetőségeinek.

Tudomány a vállalkozás mögött

2015-ben a Cell nyolcszáz jelöltet vizsgált úgy, hogy teljesen azonos étrendet alakított ki mindannyiuknak, és így mérte a vércukrot. Eredményként kijött, hogy hiába az ugyanolyan táplálék, a vércukor teljesen másként alakul az egyedekben, és ez akkor is igaz volt, ha fagylaltot etettek a tömegekkel, meg akkor is, ha teljes kiőrlésű kenyeret. A vizsgálat azt is megállapította, hogy a genetika alapú, személyre szabott táplálkozási terv segít csökkenteni az étkezések utáni cukorszintet, amit egyébként más kutatások is alátámasztottak. Ennek ismeretében arra számíthatunk, hogy a Habit valóban meg tudja vetni a lábát a fogyókúrapiacon, és ha hatékonynak bizonyul a módszere, hamarosan versenytársakat is kaphat, akik nyúlják a tudományát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik