Tudomány

Idegen civilizációk százai üzennek nekünk

Két tudós kifejezetten furcsa elmélettel próbálkozik: szerintük már régóta integetnek nekünk az idegenek, csak nem vettük észre.

Vannak mindenféle elméletek arról, miért is teljesen valószínűtlen, hogy egy elvileg végtelen univerzumban egy magunkhoz hasonló (vagy akár nálunk előbbre lévő) fejlettségi szintű intelligens életforma ránk találjon, vagy mi rájuk. Eleve ott vannak a távolságok, amiken még az üzenetek is alig jutnak át, aztán ott a világegyetem életkora, amelyben szintén nagyon valószínűtlen, hogy egyszerre bukkanna fel két civilizáció, és még egy csomó hasonló elmélet győzködi a racionalistákat arról, hogy fogadjuk el az egyedüllétet.

Aztán meg ott vannak a bizonyítékok, már ha annak számít, hogy mindezidáig nincs bizonyíték. Rádióteleszkópokkal és egy csomó egyéb eszközzel fürkésszük az űrt jelekért, és mindezidáig semmilyen egyértelmű “adást” nem vettünk sehonnan.

A SETI projekt teleszkópjai - ezek sem találtak idáig bizonyítékot arra, hogy van valaki odakint
A SETI projekt teleszkópjai – ezek sem találtak idáig bizonyítékot arra, hogy van valaki odakint

Ehhez képest a Quebec-i Laval Egyetem két kutatója szerint a hiba a mi készülékünkben van, mert akár 234 különböző forrásból is jelezhetnek felénk. Ermanno Borra és Eric Trottier 2,5 millió csillag tulajdonságait elemezte, olyan fényforrásokat keresve, amelyek valamilyen rendszeres időközönként változnak, ami értelmes eredetre utalhat. Kutatásuk alapján 234 olyan csillag van, amely méretében hasonló a mi Napunkhoz, és ezek körzetéből ilyen hullámok indultak.

Lézerrel integető idegenek

A kutatók úgynevezett FTIR, azaz Fourier-transzformációs infravörös spektroszkópia segítségével vizsgálódtak, amely matematikailag a fény nagyon széles spektrumában képes észlelni a változásokat. Az így fogott jelek kifejezetten gyorsan pulzáló fényinformációk (egy impulzus mindössze egy másodperc trilliomodik része alatt zajlik le), amelyet a kutatók szerint csak idegen intelligencia állíthat elő.

Ilyesmiket a Földön csak kifejezetten erős és bonyolult lézeres eljárással lehet gerjeszteni, ami viszont a publikációt kissé szkeptikusan fogadó tudósok szerint épp a felfedezés ellen szól. A szakértők szerint ez a kommunikáció egyik legbonyolultabb és legkevésbé hatékony módja mind a küldő, mind a fogadó oldalon, ezért valószínűtlennek tartják, hogy ez valóban értelmes lények üzenete lenne. A két kutató szerint viszont van válasz, csak legfeljebb nem emberi logikával keresendő.

A Stephen Hawking által is támogatott Breakthrough Listen nevű kutatóprojektet mindenesetre meggyőzték a csillagászok, ezért kiemelten vizsgálni fogják ezt a 234 csillagot, de a Berkeley Egyetem ennek ellenére azt az álláspontot képviseli, hogy a kutatók maradjanak mindvégig szkeptikusok. Szerintük a tízezer alkalomból egyszer észrevehető jelenség valóban érdekes olyan szinten, hogy külön foglalkozzanak vele, de az extrém feltételezésekhez extrém bizonyítékokra van szükség, addig senki ne jelentse ki nagy bizonyossággal, hogy kis zöld emberkék szemaforoznak felénk lézerrel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik