Tudomány

Bocs, de téged ma nagyon csúnyán átvertek a Facebookon

NASA-Mars(960x640).jpg (Array)
NASA-Mars(960x640).jpg (Array)

Kedves Olvasó,

Bizonyára ön is észrevette, hogy nemrég élő műsort indítottunk Facebook-oldalunkon egy űrsétáról. Ki kell, hogy ábrándítsam, a videó nem élő, az űrben pedig – jelenleg – nem sétálnak emberek. Azért voltunk Bözsi nénik, mert visszásságokra szerettük volna felhívni a figyelmet.

A Facebookon ma több oldal is elkezdett pörgeti élő videókat arról, ahogy a Nemzetközi Űrállomás körül űrsétát végeznek az űrhajósok. Az UNILAD, a Viral USA és az INTERESTINATE is ezeket futtatta.

De nem volt igaz. 

A NASA a Mashable-nek azt mondta, nem volt ma űrséta az ISS körül. Sőt, a videó, amit élőben streameltek, egy 2013-as űrséta felvétele. De így is elég komoly siker volt. A Viral USA-n három órán át ment a műsor, és kétmillió lájkot fújt nekik össze a szél.

A tanulság az, hogy nézze ön is kritikai szemmel az internetet, és ne higyjen el mindent, amit lát. A Facebook élő videós szolgáltatása nagyon népszerű, de pár hónap alatt nagyon profi eszközök készültek hozzá. Így szinte bármiről lehet már élőzni, akkor is, ha az valójában nem élő.

Ha valóban szeretne, igenis tud élő streamet nézni a Nemzetközi Űrállomásról, amit alább meg is mutatunk. A különbség az, hogy ezen a streamen nem látható űrséta. Ez tehát a 2013-as űrséta, amit maiként adtak el:

Ez pedig az igazi élő közvetítés az ISS-ről (ha épp működik):

Ajánlott videó

Olvasói sztorik