Tudomány

Ez a baba szó szerint kétszer született meg

Bátky Zoltán
Bátky Zoltán

tech-újságíró és zenész. 2016. 10. 25. 14:02

A Texasban található Planóban élő Margaret Boemerre komolyan ráijesztettek, amikor egy rutin ultrahangra ment terhességének tizenhatodik hetében. Az orvosok ugyanis észrevettek egy erősen fejlett daganatot a magzat gerincének legaljánál, és úgy vélték, különösen veszélyes lehet a születendő baba egészségére. Ugyan az úgynevezett sacrococcygeális teratóma diagnosztizálása után az esetek egy részében megvárható a szülés, és ezután elegendő eltávolítani a tumort, a szakértők szerint ebben az esetben ez már túl késő lett volna.

A teratóma a magzat kialakulásától jelen lévő daganatot jelenti. Átlagosan 30-70 ezer megszületett csecsemő közül egyben található, és általában négyszer gyakoribb lányok, mint fiúk esetén. A legtöbb esetben az ilyen daganattal fejlődő magzatoknál megvárható a születés, és csak ezután végzik el a műtétet, de itt a tumor olyan fejlettnek tűnt. Félő volt, miszerint még a megszületés előtt kárt tesz a magzatban, mivel elszívja a vérellátás jelentős részét, így a baba nem fejlődik rendesen, és vagy emiatt, vagy a fejletlen szívre háruló nagyobb terhelés következtében akár meg is halhat a méhben.

Az ultrahang-felvételen jól látható a gerinc aljához kapcsolódó daganat

Épp ezért, amikor a következő vizsgálatok is megerősítették, hogy a baba egészségi állapota folyamatosan romlik, a terhesség 23. hetében egy speciális műtét során felnyitották az anya méhét, és ideiglenesen kiemelték belőle az akkor mindössze fél kilós magzatot, majd eltávolították belőle a tumort. A húsz perces beavatkozás végén a kicsit visszahelyezték a méhbe, amelyet visszazártak. Ezután Margaretnek folyamatos ágynyugalmat írtak elő a veszélyeztetetté vált terhesség miatt, de végül a 36. héten, tehát rendben, a kilencedik hónapban másodszor is megszületett a baba.

A 2,4 kilogrammal, császármetszés segítségével világra hozott kislány a LynnLee nevet kapta, és még egy kiegészítő műtét várt rá, amikor a tumor maradékait is eltávolították a szervezetéből. Ezeket már lehetetlen lett volna a korai szakaszban lokalizálni, akkor még ugyanis annyira kicsi volt a magzat, hogy csak a teratóma legnagyobb részét tudták leválasztani. Mindenesetre a második megszületése és a korrekciós műtét után LynnLee-t teljesen egészségesnek nyilvánították, és bár orvosai utólag is rizikósnak nevezték a terhesség közben végrehajtott beavatkozást, biztosak benne, hogy csak így adhattak neki egyáltalán esélyt az életre.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2012. június 14.
Zaid Naffa, Jordánia magyarországi tiszteletbeli konzulja (j) mond beszédet a Buddha-Bar Hotel Klotild Palace megnyitó ünnepségén. Mellette Orbán Viktor miniszterelnök (k) és Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter áll. Budapest új luxusszállodáját az Erzsébet híd pesti hídfőjénél lévő Klotild Palotában jordán üzletemberek cége, a Mellow Mood Group alakította ki.
MTI Fotó: Kollányi Péter
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.