Tudomány

A vörösbor sokkal jobb az egészségnek, mint hittük

A vörösbor kismértékben gyógyszer, de azért ezt sem kell túl tolni.

Az alkoholról eddig is tudtuk, hogy mértéktelen fogyasztása komoly egészségügyi problémákhoz, és súlyos devianciához vezet – bár a sörről azért kaptunk jó híreket nemrégiben. Az alkoholisták vérnyomása általában magas, és annak az esélye is hatványozottan megnövekszik, hogy megtámadja őket a rák, vagy más egyéb módon adja fel a szervezet a küzdelmet.

Ugyanakkor mértékletes fogyasztása elősegítheti az egészség megőrzését, mert csökkenti a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának, és a kettes típusú diabétesz kialakulásának esélyét. Az Annals of Internal Medicine oldalán megjelent publikáció azzal foglalkozik, hogy a napi egy pohár bor milyen jótékony hatásokat tud kifejteni.

Száraz bort a vacsorához

Az izraeli Negevben a Ben-Gurion Egyetem kutatói arra voltak kíváncsiak, hogy mennyire lehet hatékony a kismértékű fogyasztás, ezért 224 olyan embert választottak ki, akik 2-es típusú cukorbetegségben szenvednek, illetve korábban nem fogyasztottak bort, ám a kísérlet kedvéért erre hajlandóak voltak. Minden esti étkezésnél másfél decit kellett fogyasztaniuk, mégpedig három különböző folyadékból: ásványvízből, száraz fehérborból, illetve száraz vörösborból. (A hangulat érdekében idetesszük ezt a klasszikus darabot)

Mindezt dietetikusok irányítása alatt tették, mediterrán diétát követve, kalóriakorlátozás nélkül, két éven keresztül, miközben bizonyos szakaszokban kérdőíves megkérdezéssel, valamint orvosi vizsgálatokkal követték a kutatók az esetleges változásokat, a glikémiás kontroll biomarkereit, lipideket és májfunkciót.
Kiderült, hogy a vörösborivóknál jelentősen megnőtt a jó HDL koleszterin szint a vízivókhoz képest.Mindemellett a vörösborosok voltak az egyetlen olyan csoport, ahol a metabolikus szindróma összetevőinek jelentős visszaesését tapasztalták, ugyanakkor mindkét borozó brigád arról számolt be, hogy javult az alvásminőségük. Fontos, hogy bár valóban megittak minden este közel 1,5 deci bort, ez a szervezetükben nem okozott semmiféle szignifikáns káros elváltozást.

Ez az, amit már évek óta mondok az embereknek, megfigyelési adatokra alapozva. Az eredmények megerősítik azt a megérzésünket, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás jótékony hatással van a szervezetre.

– mondta Dr. James O’Keefe, a Saint Luke-hoz tartozó Mid America Heart Institute megelőző kardiológiai osztályának vezetője, aki korábban azt is kijelentette már, hogy a vacsora utáni vörösbor elfogyasztása után egy órával a vérnyomás 30 százalékkal alacsonyabb is lehet.

Az egy pohár az tényleg egy pohár legyen!

Dr. O’Keefe (aki egyébként nem köthető az izraeliek kutatásához), igyekszik tisztázni azt is, hogy bár az egy pohár vörösbor tényleg jótékony hatással van, de vigyázni kell vele, mert nem mindenki tudja betartani ezt a mennyiséget, és a napi alkoholfogyasztás az elő kapuja lehet a lecsúszásnak. Ha azonban az ember  mértékletes a vösörborral, akkor egyértelműen kisebb az esélye a koszorúér-megbetegedéseknek, a diabétesznek, a pangásos szívelégtelenségnek, illetve a stroke-nak. A szakember megosztja a 103 évet megélt nagymamája szavajárását is, aki igazi népi bölcsességgel szolgált a témában:

A hosszú, egészséges élet titka, hogy az ember nem iszik túl sokat, de nem is iszik túlságosan keveset.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik