Tudomány

A brit tudósok ismét összehoztak valami elképesztőt

A mesterséges intelligencia egyre több területen mutatja meg, hogy pár év múlva tényleg kiválthatjuk az emberi erőforrásokat. Az algoritmusok forgatókönyvet írnak, zenét szereznek, autót vezetnek, sakkjátszmákat nyernek, segítenek a tájékozódásban és az is lehet, hogy egyszer majd iránymutatást adnak a peres ügyekben.

Ez az elsőre elképzelhetetlen ötlet a University College London (UCL) kutatóinak jutott eszébe, akik a Sheffieldi és a Pennsylvaniai Egyetemmel együttműködésben megalkották a mesterséges intelligencia (MI) által vezérelt bírót.

A szoftver az Emberi Jogok Európai Bíróságának 584 darab ügyét vizsgálta meg, amelyek 79%-ában jól tippelte meg az ügyek kimenetelét.

Mivel egy algoritmusról van szó, így az esetek megismerése szöveges formában ment, azaz a „gépi” bíró „elolvasta” a periratokat, amely alapján eldönthette, hogy történt-e jogsértés az adott ügyben, vagy sem. A kísérlethez egyenlő arányban választottak olyan ügyeket, ahol volt jogsértés, és olyat, ahol ilyen végül nem fordult elő.

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának bírói testülete: a botoknak köszönhetően kevesebb feladat hárulhat rájuk a
Az Emberi Jogok Európai Bíróságának bírói testülete: a botoknak köszönhetően kevesebb feladat hárulhat rájuk a

A sikeresen beazonosított ügyek meglepően magas aránya nem jelenti azt, hogy a közeli jövőben ne lenne szükség a hús-vér bírókra, és jogi szakemberekre, a kísérlet azonban azt fényesen igazolta, hogy lehet helye egy olyan módszernek, amikor egy terjedelmes perirat alapján, rövid idő alatt kell megállapítani az ügy lehetséges kimeneteleit.

A korábbi tanulmányok a bűncselekmény természete, vagy a bírák politikai beállítottsága alapján igyekeztek megállapítani az ügyek jellegzetes vonásait, vagyis ez az első alkalom, amikor az ítéletet a bíróság számára előkészített iratok elemzése alapján jósoljuk meg,

nyilatkozta Dr. Vasileios Lampos, a UCL munkatársa, a projekt egyik gazdája.

A szakember biztos benne, hogy ennek a módszernek van jövője, a gyakorlati bevezetéshez azonban még nagyon sok tesztre van szükség. Az is lényeges körülmény, hogy a mesterséges intelligencia nem önmagában döntene el egy ügyet, hanem elsősorban a töménytelen irat feldolgozásához, az alapvető tények kibányászásához hívnák segítségül.

Nyitókép: Skye Gould/Tech Insider

Ajánlott videó

Olvasói sztorik