Tudomány

Te bérbe vennél egy koalát?

Vajon a magánpiac megoldást kínálhat egy olyan problémára, amelyet az állam hiába próbál orvosolni?

Mindig is akartál otthonra egy koalát? Esetleg egy tasmán ördögöt? Könnyen elképzelhető, hogy a jövőben Ausztrália lehetőséget ad álmaid megvalósítására, miután egy helyi üzletember, Dick Smith egy meglepő ötlettel állt elő: a veszélyeztetett fajok magánkézbe adásával. Az elképzelés nem tőle ered, több tudós is megfogalmazott már hasonló gondolatokat.

A szakértők szerint a napjainkban tapasztalható kihalások száma több százszorosa lehet a természetes pusztulásnak. Éppen ezért sok tudós látja úgy, hogy a Föld a dinoszauruszok korának végén tapasztalható változáshoz közeledik – igaz, ez úttal nem az űrből, hanem az emberek irányából érkezik a fenyegetés.

Ausztrália különösen ki van téve ennek a veszélynek, hiszen az elmúlt 200 évben ezen a kontinensen zajlott az emlősök kipusztulásának közel fele. Az állam hiába próbál tenni a jelenség ellen, egyelőre igen kevés az eredmény. Éppen ezért lehet érdemes másra bízni a védelmet.

George Wilson, az Ausztrál Nemzeti Egyetem ökológusa új tanulmányában egy egészen meglepő elképzelést ír le. A kutató szerint azok a veszélyeztetett vadállatok, melyek jelenleg a kormány “tulajdonai”, sokkal nagyobb biztonságban lennének magánbirtokosok, befektetők, vagy csoportok kezében. Wilson úgy látja, ezek az új tulajdonosok sokkal több állatot őrizhetnének meg földjeiken, mint amennyit az állam képes, a felesleges egyedeket ráadásul vagy bérbe- vagy eladhatnák más magánszemélyeknek. Ily módon – vagy esetleg az élővilág-turizmus segítségével – a tulajdonosok még profitálhatnának is a veszélyeztetett élőlények megőrzéséből.

A kormányok szerepe az lenne, hogy szabályozzák a bérleti megállapodásokat és az állatjóléti kérdéseket, ahelyett, hogy a vadvilág egyetlen vezetői lennének

– tette hozzá a szakember.

Wilson rámutatott, hogy a koncepció egyáltalán nem új: Dél-Afrikában, Namíbiában, Botswanában és sok más afrikai országban is alkalmazzák már, váltakozó sikerrel. A kutató szerint egy jól megtervezett programmal nem csupán az érintett fajok élőhelyét, hanem az egyedszámukat is növelhetnénk.

Az elképzelés jól hangzik, ez persze nem jelenti azt, hogy minden szakértő osztja Wilson véleményét. Holly Jones, az Észak-Illinois-i Egyetem biológusa például kifejezetten ijesztőnek nevezte az elképzelést. Mivel a szabad piacot nem lehet irányítani, fennáll annak a veszélye, hogy az állatok gondozásának magánkézbe kerülése után gazdasági okok miatt végül megszűnik majd a motiváció egy-egy faj megmentésére.

Nem kérdés, hogy szükség van új megközelítésekre, mivel az élőlények eltűnése egyre égetőbb probléma. Jones szerint egy tökéletes világban Wilson elképzelése remek megoldás lenne – a mi világunk azonban hemzseg a hibáktól.

(Via: Popular Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik