Tudomány

Ő Snooty, a világ legöregebb fogságban élő lamaintinja

68 év már egy embernek is szép kor, nemhogy egy lamantinnak. Snooty számára konkrétan világrekordot jelent.

Újabb Guiness-rekordot állított fel Snooty, a fogságban élő lamantin. Az állat 1949-ben 11 hónapos borjúként került a Dél-Floridai Múzeum Parker Lamantin Akváriumához, így egészen biztos, hogy fogságban egyetlen manátusz sem élt nála tovább – sőt, az is valószínű, hogy szabadon sem.

Marilyn Margold, a múzeum élő gyűjteményének igazgatója úgy gondolja, Snooty nevének megismerése azért fontos, hogy az emberek megtudják, milyen sokáig élhet egy lamantin. Az intézmény arra is felhívja a látogatók figyelmét, hogy a manátuszoknak személyisége, sőt, bizonyos fokú intelligenciája is van – Snooty például kifejezetten értelmes, szórakoztató és jó megjelenésű lamaintinnak számít. Margold hozzátette, az állatok megfelelő gondozása, valamint élőhelyük ápolása sokat segíthet az élettartamuk meghosszabbításában.

Bár az élőlények igen elnyűhetetlennek tűnnek, a legtöbb természetben megtalálható lamantin 10 éves kora előtt elpusztul. A Floridai Hal- és Vadvédelmi Bizottság szerint a legidősebb ismert vadon élő lamantin 59, az ezt követő példány pedig 48 évig élt. Az algák, a halászattal keletkező törmelék, a hajók és a szennyeződések mind komoly veszélyt jelentenek a szelíd óriásokra, melyek a Természetvédelmi Világszövetség Vörös listáján a Fenyegetett csoport alsó rétegébe, a sebezhetők közé lettek besorolva.

Snooty remek állapotát éppen annak köszönheti, hogy jól ellenőrzött környezetben él. Otthonát, egy 230 ezer literes medencén két másik lamantinnal osztozik. Igaz, Jessica Schubick, a múzeum kommunikációs igazgatója szerint az idős állat kevésbé törődik fajtársaival, sokkal inkább érdeklik az emberek. Nem véletlenül, hiszen egész életében gondozók és látogatók vették körül, akik nem csupán törődtek vele, hanem rajongtak is érte: születésnapja egyfajta ünnepnek számít a környéken.

Igaz, hogy Snooty egész életét fogságban töltötte, mégsem lehet azt mondani, hogy eseménytelen volt eddigi 68 éve. A Miamiban Baby néven született lamantin 1949-ben került mai otthonába, ahová egykori gondozója egy késő éjszaka hozta el. Mivel a kurátort nem sikerült megtalálnia, a múzeum ajtajai pedig zárva voltak, fennállt a veszélye, hogy Babynek baja esik. Még szerencse, hogy végül a helyi seriff néhány rabbal segített eljuttatni a kis lamantint új medencéjébe.

(Via: Live Science)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik