Tudomány

Ketté akarta vágni a gyereket a király

Salamon a nagy Dávid király fia és utóda volt a trónon Krisztus előtt 971-931 között – kettejük uralkodása aranykort hozott a zsidó népnek. Ellentétben a későbbi, öröklés jogán megkoronázott királyokkal, Salamont még Isten választotta a feladatra. Édesapjától kapott legfontosabb tanácsa is az volt, hogy Isten útján járjon, engedelmeskedjen törvényeinek.

Salamon király idején béke honolt, a király nagyszabású építkezésekbe fogott, ő építette az első Templomot Jeruzsálemben. Virágzott a tudomány és a művészetek, szárnyalt a gazdaság, az ipar, a kereskedelem soha nem látott mértékben fejlődött.

Nem kért mást,mint bölcsességet

A hagyomány viszont leginkább bölcsességét emeli ki. Nem véletlenül, hiszen Istentől kapta. Történt ugyanis, hogy  miután Sádok főpap királlyá kente, Salamon az ország elöljáróival Gibeonba ment, hogy Isten áldását, segítségét kérje uralkodására. Éjjel, álmában megjelent az Úr, és azt mondta: Kérj, amit akarsz, megadom neked. Salamon habozás nélkül válaszolt:

Istenem, a te szolgáddal, az én atyámmal, Dáviddal, nagy irgalmasságot cselekedtél…, hogy néki fiat adtál, aki most az ő királyi székében ül… Én pedig kicsiny gyermek vagyok, nem tudok igazán elkezdeni, sem befejezni egy dolgot… Adj azért a te szolgádnak értelmes szívet, hogy tudja ítélni a te népedet, és tudjon választást tenni a jó és gonosz között; mert kicsoda kormányozhatja a te nagy népedet?

Tetszett ez a beszéd az Úrnak, így felelt:

Mivelhogy ezt kérted tőlem, és nem kértél magadnak hosszú életet, sem nem kértél gazdagságot, sem pedig nem kérted a te ellenségeidnek lelkét; hanem bölcsességet kértél az ítélettételre: ímé a te beszéded szerint cselekszem. Adok néked bölcs és értelmes szívet úgy, hogy hozzád hasonló nem volt teelőtted, és utánad sem támad olyan, mint te. Sőt, még amit nem kértél, azt is megadom néked: gazdagságot és dicsőséget; úgy, hogy a királyok között nem lesz hozzád hasonló senki minden te idődben.

Kié a gyerek?

Salamon bölcsessége messze földön híressé vált, a Föld minden pontjáról érkeztek a királyok, uralkodók meghallgatni bölcsességét, tanácsot kérni tőle. De nem csak királyok. Salamon bölcsességére a két parázna nő esete a legismertebb példa.

Ők is felkeresték a királyt egy gyerekkel, azt kérték, döntsön vitás ügyükben. Három napkülönbséggel szültek mindketten egy házban, ahol rajtuk kívül senki nem tartózkodott. Egyikük előadta: a másik nő fia egy éjjelen meghalt, mert ráfeküdt. Ezután:

elvette mellőlem a fiamat, amíg szolgálólányod aludt, és a keblére fektette, az ő halott fiát pedig az én keblemre fektette. Amikor reggel felkeltem, hogy megszoptassam a fiamat, láttam, hogy halott. De amikor reggel jól megnéztem, kitűnt, hogy nem az a fiú volt, akit én szültem.

Giuseppe Cades olajfestménye/Wikipedia
Giuseppe Cades olajfestménye/Wikipedia

Salamoni ítélet

A másik nő persze tagadott mindent: “nem igaz, az én fiam él, a tiéd halt meg!” A gyereket mindkettő magáénak vallotta, látszólag képtelenség volt igazságot tenni. A király viszont döntött, a Királyok könyvében idézett jelenet hatására először mindenkiben megfagyott a vér:

Hozzatok nékem kardot!
És amikor odahozták a kardot a király elé, mondta:
– Vágjátok ketté az eleven gyermeket, és adjátok az egyik részt az egyiknek, a másikat pedig a másiknak.
Ekkor mondta az asszony, akié volt az élő gyermek, a királynak, mert megindult szíve gyermekén:
– Kérlek, uram, adjátok néki az élő gyermeket, és ne öljétek meg őt!
A másik pedig azt mondta:
– Se enyém, se tied ne legyen: vágjátok ketté.
Akkor felelt a király, és mondta:
– Adjátok amannak az élő gyermeket és ne öljétek meg azt, mert az az ő anyja.
És mikor hallotta az egész Izráel ezt az ítéletet, amelyet a király tett, félték a király orcáját, mert látták, hogy Isten bölcsessége van az ő szívében az ítélettételre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik