Tudomány

Egy szupervulkán győzte le a földrengést – vajon jó ez nekünk?

24.hu
24.hu

2016. 10. 21. 13:41

A földrengés az egyik legpusztítóbb természeti csapás, amely bizonyos esetekben egész civilizációkat is képes eltörölni. Egy új tanulmány szerint azonban van valami, ami le tudja gyűrni a földmozgásokat: egy hasonlóan veszélyes katasztrófa.
Korábban a témában:

A Kiotói Egyetem kutatói új tanulmányukban egy 2016. április 16-án lejátszódó gigászi “csatáról” számolnak be. A szembenálló felek a Kumamoto prefektúrában lezajló egyik földmozgás és az Aszo vulkán voltak.

A rengés egyike volt azoknak az egymáshoz közeli, sekély fészkű földmozgásoknak, amelyek április közepén néhány nap alatt legalább 49 emberrel végeztek. A rengés centruma Kjúsú szigetén volt, nagyjából 30 kilométerre egy vulkántól. Az érintett hegy szintén igen veszélyes: az Aszo Japán legnagyobb működő tűzhányója, sokszor csak szupervulkánként szokták emlegetni.

A 7,3-as erősségű földmozgás hipocentruma 10 kilométerrel lehetett a felszín alatt, a fészekmélység tehát viszonylag sekély volt. A régióban a rengések többsége ennél jóval mélyebb eredetű, és a Fülöp-szigeteki-lemez mozgásával jön létre.

A japán kutatók a műholdas felvételeket illetve a katasztrófa előtti és utáni szeizmikus adatokat összehasonlítva megvizsgálták a különös összecsapást. A szakértők észrevették, hogy amint a földrengés elérte a kalderát, rögtön megtorpant. Ez feltehetőleg azt jelenti, hogy az ütközéskor a vulkán elnyelte a sekély földmozgás erejét, felfelé irányítva azt.

A kutatást bemutató tanulmány vezető szerzője, Ajming Lin szerint először sikerült hivatalos feljegyzést készíteni az egyedi kölcsönhatásról. A tudós ugyanakkor hozzátette, hogy a jelenségre már korábban is volt példa – 1707 és 1930 feltehetőleg több hasonló eset játszódott le Japánban.

Bár a rengés így is igen súlyosnak bizonyult, a szakértők egyetértenek abban, hogy az Aszo nélkül a földmozgás még nagyobb területen okozott volna károkat. A tűzhányó “beavatkozásának” azonban van árnyoldala is: ha a magma belső nyomása meghaladja az azt körülvevő kőzet nyomását, a kőzetanyag kiáramolhat.

Hogy a földrengésnek köze van-e az Aszo október 8-i kitöréséhez, még kérdéses. Elképzelhető, hogy a vulkán látványos aktivitásának hátterében a magma kémiájának megváltozása, új repedések kialakulása, vagy éppen egy földalatti nukleáris robbantás áll – igaz, utóbbi lehetőség nem túl valószínű.

Szerencsére október elején nem került sor szuperkitörésre, a több kilométer magas hamuoszlop azonban figyelmeztető jel lehet: ha további sekély földrengések következnek, arra a tűzhányó is reagálni fog. Az Aszo néhol 25 kilométer átmérőjű krátere alatt pedig rengeteg magma vár arra, hogy a felszínre kerüljön.

(Via: IFL Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.