Tudomány

Megkerült a “szörnyeteg” által elsüllyesztett tengeralattjáró roncsa

24.hu
24.hu

2016. 10. 19. 15:56

A rejtélyes jármű roncsát a Skócia délnyugati partjainál található Stranraer közelében találták meg azok a mérnökök, akik épp a tengerfenékre fektették le az új elektromos kábelhálózat egy szakaszát.
Korábban a témában:

A jármű elsüllyedésének története igen rejtélyes. A tengeralattjáróra 1918. április 30-án talált rá a brit HMS Coreopsis. A jármű a felszínen sodródott, a brit hajó megközelítette azt, majd felszedte az azon várakozó 34 főből álló német legénységet. A tengeralattjáró ezután nyomtalanul eltűnt.

Günther Krech, az U-hajó egykori kapitánya kihallgatása során azt mondta, hogy a járművet egy tengeri szörny miatt kellett elhagyniuk. A lény támadásának éjszakáján az előírásoknak megfelelően a felszínen tartózkodtak, ahol felkészítették a tengeralattjárót az újabb merülésre. Miközben a fedélzeten sétálgattak, a jármű oldalán hirtelen egy szörny jelent meg. Az élőlény megtámadta az U-hajót, olyan károkat okozva benne, melyektől az alkalmatlanná vált a további merülésre. Krech egy igazán félelmetes lényt írt le, hatalmas szemekkel, szarvakkal és a holdfényben csillogó fogakkal.

A kutatók többsége természetesen nem elégszik meg a kapitány különös magyarázatával. Innes McCartney, a roncsok azonosítását segítő történész és tengerészeti régész bízik benne, hogy a felfedezéssel választ kaphat a tudomány a tengeralattjáró elsüllyedése körüli kérdésekre.

Bár az Ír-tenger mélyén legalább 12 német és brit tengeralattjáró roncsa vár felfedezésre, a szakértő mégis úgy gondolja, hogy a most megtalált jármű a híres U-hajó maradványa. A jelek alapján a tengeralattjáró egy UB III típusú jármű lehet, melyekből a térségben csupán két darab, az UB-85 és az UB-82 süllyedt el. Mivel a két hajó rendkívül hasonlít egymásra, és a perdöntő festéseik már rég lekoptak, lehetetlen pontosan megállapítani, hogy a roncs a két lehetséges jelölt közül melyikhez tartozik.

Amíg egy búvár nem talál egy hajógyári pecsétet, addig nem jelenthetjük ki véglegesen, de igen, egészen biztosan közelebb kerültünk az UB-85 úgynevezett rejtélyének megoldásához és elsüllyedése okához

– állapította meg a kutató.

McCartney szerint a korai tengeralattjárók körüli misztikus történetek elsősorban azért jöhettek létre, mert az első tengeralattjáró-háborút rengeteg titkolózás övezte – ez pedig közeget biztosított az összeesküvés-elméleteknek. A történész úgy gondolja, az ilyen mendemondák többsége akkor született meg, amikor újságírók és egykori tengerészek éjszakába nyúló “kellemes beszélgetéseket” folytattak egymással. McCartney hozzátette:

Nem hiszem, hogy tengeri szörny volt. Tetszik az ötlet, hogy Nessie kivette a részét a háborús erőfeszítésből, de a valóság az, hogy az igazi tengeri szörny az U-hajó volt.

Míg McCartney azon az állásponton van, hogy a jármű vesztét technikai problémák okozták, addig Gary Campbell, a Loch Ness-i Szörny Hivatalos Érzékeléseinek Jegyzékének tulaja szerint könnyen elképzelhető, hogy a tengeralattjárót valóban néhány nagyobb élőlény tette mozgásképtelenné. Cambell úgy tudja, a jármű megtalálásának környékén igen komoly hagyománya van a tengeri szörnyekről szóló történeteknek.

A roncsról készült felvétel Kép: BBC

A jelentős felfedezés azoknak a mérnököknek köszönhető, akik az új, 385 kilométer hosszú energetikai hálózat Ayr megye és a Wirral-félsziget közti kábelszakaszának telepítésén dolgoznak. A nagyjából 45 méter hosszú roncs 120 méterre feküdt északnyugatra a tervezet útvonaltól, Stranraer közelében.

Az, hogy a jármű felfedezése milyen hatással lesz a tervezett hálózat építésére, még kérdéses.

(Kiemelt képünkön az UB-85-re külsejében sokban hasonlító UB-148 látható.)

(Via: BBC)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

BUDAPEST, HUNGARY - JULY 24: Katinka Hosszu reacts during the Women's 200IM final on day eleven of the FINA World Championships at the Duna Arena on July 24, 2017 in Budapest, Hungary. (Photo by Ian MacNicol/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.